10 ДЕЦА БЯХА ОТЛИЧЕНИ В ЛИТЕРАТУРНИЯ КОНКУРС „ПРОЛЕТНИ ВЪЛШЕБСТВА“

април 28, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

„Четящият човек живее хиляди животи преди да умре. Този, който не чете живее само един!“ из „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин. Със сигурност участвалите 21 ученици в тазгодишният литературен конкурс „Пролетни вълшебства“, организиран от Община Трявна и Градска библиотека към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна, знаят това. Младите таланти успяха да впечатлят и дори да затруднят журито, което внимателно изчете и анализира мислите на подрастващите автори след приключване на конкурса. Въпреки трудния избор председателят на журито г-н Кольо Дабков – старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ към Община Трявна и неговите членове – д-р Венелин Бараков – преподавател в НГПИ „Тревнеска школа“ и г-жа Стефка Тодорова – библиотекар в библиотеката при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-Трявна отличиха най-добрите 10 творби от всички изпратени.

Тази година литературната надпревара бе обвързана с Международния ден на детската книга и бе насочена към пролетните празници и събуждането на новия живот с настъпването на красивия сезон. Авторите можеха да участват с произведения в раздел Проза и раздел Поезия, разделени в две възрастови групи от 7 до 10 год. и от 11 до 14 год. В конкурса се включиха както ученици от Трявна и Плачковци, така и ученици от Кочериново, Враца, Сандански и Кърджали, сред които също имаше отличени творби.

В унисон на словото и любовта към книгите награждаването се проведе не къде да е, а на място в сградата на градската библиотека в Трявна. Приветствие към присъстващите деца от Трявна и Плачковци и поздравление за положения от всички тях труд изказа г-н Кольо Дабков, който сподели и своите впечатления като председател на журито, оценяващ литературните творби.

„На мен специално и на всички колеги от журито ни беше изключително приятно да четем Вашите творби, без сянка от куртоазия и комплименти наистина Ви поздравявам. Първо, защото те отразяват Вашия светоглед и там, където сте се постарали и съвсем уместно сте вмъкнали информация, свързана с празниците през пролетта очевидно е ръководил знаещ човек или Вие сте знаели къде да я търсите!“ сподели пред децата г-н Дабков и получи категорично уверение от тях, че посещават библиотеката и обичат книгите.

Поздравление и към преподавателите за насърчаването на подрастващите към писането и четенето отправи г-жа Стефка Тодорова, която също благодари за участието на децата в конкурса. Всички получиха грамоти и книги, осигурени от Община Трявна и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Ето и имената на всички ученици, отличени в тазгодишният конкурс „Пролетни вълшебства“ в разделите Проза и Поезия.

ПРОЗА:

I-во място – Ивелина Иванова – ОУ „Проф. П. Н. Райков” – гр. Трявна

II-ро място – Виктор Недков – ОУ „Проф. П. Н. Райков” – гр. Трявна

III-то място – Марина Сиракова – ОУ „Проф. П. Н. Райков” – гр. Трявна

ПОЕЗИЯ:

I-во място – Кристиян Колев – ОУ „В. Левски” – гр. Плачковци

I-во място – Димитър Иванов – ОУ“ Св Св Козма и Дамян“ – гр. Сандански

Втора възрастова група – 11-14 г.

ПРОЗА:

I-во място – Юлиян Димитров – СУ „Христо Ботев“ – гр. Кочериново

II-ро място – Явор Божков – ОУ „В. Левски“ – гр. Плачковци

ПОЕЗИЯ:

I-во място – Деница Георгиева – ОУ „В. Левски” – гр. Плачковци

II-ро място – Микаела Кръстева – ОУ „В. Левски” – гр. Плачковци

III-то място – Дария Димитрова – Литературен клуб „Иноватори в действие“ към Младежки дом – Враца