Международният фолклорен фестивал гостува в Трявна за тринадесета поредна година

юли 27, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

С дефиле от Старинната част на Трявна до НЧ „Пенчо Славейков 1871“ и изпълнения на трите открити сцени пред Даскалова къща, площад „Капитан Дядо Никола“ и парка пред Районен съд – Трявна започна Международният фолклорен фестивал на 26 юли. Фестивалът е част от Културния календар на Трявна за тринадесета поредна година и се организира от CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства), Фондация „Международни фолклорни фестивали“ и Община Трявна.


През тази година всички почитатели на традиционната фиеста имаха възможността да се насладят отблизо на част от фолклорното богатство на Русия и Коста Рика.

Представителите на Латинска Америка – Фолклорен ансамбъл “Ла Койолера”, Коста Рика внесоха особен колорит в концертната програма. Съставът съществува от 2010 г. В репертоара на групата са представени три големи региона на страната – провинция Гуанакасте, Лимон и Пунтаренас.


Национален фолклорен ансамбъл “Калинка” от Новозибков (исторически град в Русия, административен център на Новозибковски район, Брянска област) е една от най-известните формации в Русия, носител на множество национални и чуждестранни награди. Групата е създадена през 1975 г. и с повече от 50 хореографски композиции в репертоара си.


По традиция във фолклорната програма взеха участие и представители на домакина ТА „Трявна“ към НЧ „Пенчо Славейков 1871“. Ансамбълът ще празнува 63-та годишнина от създаването си след броени дни, а професионализмът, с който представят богатство и традициите на българския фолклор, е резултат от симбиозата между талантливите хореографи и танцьори на състава.


Официално приветствие към участниците и гостите на Тринадесетия Международен фолклорен фестивал отправи кметът на община Трявна Дончо Захариев. Той се обърна към представителите на Коста Рика и Русия на техните езици.


В салона на читалището се състоя концертна програма на трите състава, участващи в тазгодишното издание на фестивала. Зрителите имаха възможността да се насладят на красотата и богатството на танците, традиционните костюми и прекрасната музика на Русия, Коста Рика и България. В края на програмата кметът на Трявна връчи подаръци на участниците, които да им напомнят за красотата на Трявна и прекрасните емоции, с които ще запомнят гостуването си в балканското градче.

 

 Грета Господинова-Станева

Снимки: Фото студио „На фокус“