1029, 32 ЛВ. СЪБРА БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ НА ОБЩИНА ТРЯВНА „КОЛЕДЕН ДАР ОТ СЪРЦЕ“

януари 4, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

КАМПАНИЯТА ОБЕДИНИ ДЕСЕТКИ И УСПЯ ДА ПОДПОМОГНЕ 40 ЛИЦА В НУЖДА ОТ ОБЩИНА ТРЯВНА ЗА КОЛЕДНО-НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ 

1029, 32 лв. Точно толкова успя да събере първата благотворителна кампания на Община Трявна „Коледен дар от сърце“, която бе организирана в помощ на хора в нужда, живеещи на територията на общината. Социалната инициатива бе включена в Коледно-новогодишната програма на местната власт за 2022 и успя да обедини малки и големи от близо и далеч. В продължение на четири седмици, в навечерието на най-светлите Рождественски празници, 15 дарителски кутии събираха средства от добри хора за подпомагане на нуждаещите се. В продължение на четири седмици 15 обществени и търговски обекта в Трявна на драго сърце подаваха ръка на кампанията.

Именно така стартира и „Коледен дар от сърце“. Заедно. От хора за хора.

Със съдействието на общинските служители и собствениците на търговските обекти, на 23 ноември 2022 год. дарителски кутии, както и хранителни кошници, бяха разположени на следните места:

 1. Магазин „БГ Фишинг“- ул. „Васил Левски“ №8, гр. Трявна 
 2. Хранителен магазин „Бреза“ – ул. „Бреза“ №6, гр. Трявна (В обекта бе поставена и кошница за даряване на пакетирани хранителни продукти на място.)
 3. Кафе „Бри“ – ул. „Иванка Горова“ №2, гр. Трявна
 4. Община Трявна – ул. „Ангел Кънчев“ №21, гр. Трявна
 5. Хранителен магазин „Савоя“ – ул. „Бачо Киро“ №2, гр. Трявна
 6. Хранителен магазин „Свежест“ – ул. „Възрожденска“ №18 А (В обекта бе поставена и кошница за даряване на пакетирани хранителни продукти на място.)
 7. Търговски комплекс „Иви“/Супера Светушка – ул. „Уста Иван“ №25, гр. Трявна (В обекта бе поставена и кошница за даряване на пакетирани хранителни продукти на място.)
 8. Туристически информационен център – ул. „Ангел Кънчев“ №33, гр. Трявна
 9. Магазин Absolute Market – ул. „Ангел Кънчев“ №35, гр. Трявна
 10. Магазин за парфюмерия и козметика „Escape“ – ул. „Ангел Кънчев“ №41, гр. Трявна
 11. Магазин за парфюмерия и козметика „Escape“ – ул. „Петко Р. Славейков“ №21, гр. Трявна
 12. Хранителен магазин „Бека“ – ул. „Ангел Кънчев“ №128 (В обекта бе поставена и кошница за даряване на пакетирани хранителни продукти на място.)
 13. Хранителен магазин „Бека“ – ул. „Петко Р. Славейков“ №49
 14. Масажно студио „Soul“ – ул. „Възрожденска“ №18, вх. Б, гр. Трявна
 15. Зеленчуков магазин – ул. „Ангел Кънчев“ №116, гр. Трявна

Не закъсняха и първите включили се в кампанията – собствениците на кафе „Бри“, както и г-жа Ивелина Василева от гр. София, която дари детски пуф и детска книжка за потребителите на Социалните услуги в общността и хранителни продукти от първа необходимост за „Коледен дар от сърце“.

Собствениците на фирма „Мамбо Тур 2021“ ЕООД осигуриха топла храна и вода за 20 социално слаби от Община Трявна, която им бе раздадена на 17 декември 2022 год.

Два дена по-късно благотворителната кампания на Община Трявна продължи и с провеждането на благотворителен коледен базар на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна. На щанда минувачите можеха да открият ръчно изработени коледни играчки и сурвакнички, измайсторени с много любов от възпитаниците на СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна със съдействието на Сдружение „Цветница“ и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, както и коледни красоти, изработени от екипът и потребителите на Социалните услуги в общността. Своите красиви коледни картички, на драго сърце за кампанията, предоставиха и състезатели на СКЛА „ХАММЕР-ХВ-ТРЯВНА“. Желаещите можеха да закупят от базара още вдъхновящата книга „Духът е воля II“, която включва и разказ за живота на нашия параолимпиец Кристиян Генев.

„Благотворителният базар продължи и на следващия ден по време на коледния концерт на Камерен хор „Еуфоника“ в Многофункционална зала „Дръзновение“ в Трявна. Искрено благодарим на всички, които се включиха в нашата кауза и подадоха ръка на хората в нужда. Благодарим и на г-жа Петя Байчева, автор на три прекрасни картини, която след като разбра за идеята на нашата социална коледна кампания, безвъзмездно дари същите за продан и подпомогна хората по този начин!“ коментира кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

След приключване на благотворителните базари и събирането на дарителските кутии, средствата бяха описани и отчетени от Комисия в състав: Юлияна Цанева – специалист „Връзки с обществеността“ при Община Трявна; Грета Цанева – специалист „Туризъм и информация“ при Община Трявна и Сашка Александрова – секретар „МКБППМН“ към Община Трявна.

Ето и пълният опис на дарените средства по обекти:

 1. Магазин „БГ Фишинг“- ул. „Васил Левски“ №8, гр. Трявна – 5, 36 лв. 
 2. Хранителен магазин „Бреза“ – ул. „Бреза“ №6, гр. Трявна (В обекта бе поставена и кошница за даряване на пакетирани хранителни продукти на място.) – 49, 40 лв. 
 3. Кафе „Бри“ – ул. „Иванка Горова“ №2, гр. Трявна – 114, 60 лв. 
 4. Община Трявна – ул. „Ангел Кънчев“ №21, гр. Трявна – 0, 70 лв. 
 5. Хранителен магазин „Савоя“ – ул. „Бачо Киро“ №2, гр. Трявна – 33, 67 лв. 
 6. Хранителен магазин „Свежест“ – ул. „Възрожденска“ №18 А (В обекта бе поставена и кошница за даряване на пакетирани хранителни продукти на място.) – 78, 01 лв. 
 7. Търговски комплекс „Иви“/Супера Светушка – ул. „Уста Иван“ №25, гр. Трявна (В обекта бе поставена и кошница за даряване на пакетирани хранителни продукти на място.) – 78, 05 лв. 
 8. Туристически информационен център – ул. „Ангел Кънчев“ №33, гр. Трявна + Благотворителен коледен базар – 483, 96 лв. 
 9. Магазин Absolute Market – ул. „Ангел Кънчев“ №35, гр. Трявна – 10, 16 лв. 
 10. Магазин за парфюмерия и козметика „Escape“ – ул. „Ангел Кънчев“ №41, гр. Трявна – 52, 35 лв. 
 11. Магазин за парфюмерия и козметика „Escape“ – ул. „Петко Р. Славейков“ №21, гр. Трявна – 13, 98 лв. 
 12. Хранителен магазин „Бека“ – ул. „Ангел Кънчев“ №128 (В обекта бе поставена и кошница за даряване на пакетирани хранителни продукти на място.) – 63, 99 лв. 
 13. Хранителен магазин „Бека“ – ул. „Петко Р. Славейков“ №49 – 16, 32 лв. 
 14. Масажно студио „Soul“ – ул. „Възрожденска“ №18, вх. Б, гр. Трявна – 22, 00 лв. 
 15. Зеленчуков магазин – ул. „Ангел Кънчев“ №116, гр. Трявна – 6, 77 лв. 

Общо: 1029, 32 лв. 

„Получено бе и дарение от четвъртокласници на СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, които тази година се отказаха от коледната си почерпка и събраха парички, за да се включат в кампанията ни! Искрено благодарим на всички тях и това може само да ни радва, защото доброто наистина съществува!“ допълва още кметът на Община Трявна.

Със събраната сума от 1029, 32 лв., благотворителната коледна кампания на местната власт „Коледен дар от сърце“ успя да подпомогне 20 деца в риск от Община Трявна, настанени при приемни семейства, с подаръчни ваучери, всеки на стойност 51, 46 лв. Под надслов „От хората с големи сърца за нашите деца“ родителите/настойниците на децата ще могат да закупят хранителни продукти от първа необходимост до 15 януари 2023 год. в шест хранителни обекта на територията на гр. Трявна.

Освен подаръчни ваучери, „Коледен дар от сърце“ раздаде на родителите/настойниците и по една подаръчна чанта, за всяко едно дете в риск, с пакетирани хранителни продукти и лакомства, дарени по време на кампанията.

Кметът и екипът на Община Трявна още веднъж благодарят на всички отзовали се в първата благотворителна кампания на местната власт „Коледен дар от сърце“, която бе организирана в помощ на хора в нужда за Коледно-новогодишните празници. Вярваме, че заедно винаги можем повече и си пожелаваме още подобни социалнозначими инициативи. Благодарим Ви! Бъдете здрави и добри!