148-ТА ГОДИШНИНА ОТ СМЪРТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ БЕ ОТБЕЛЯЗАНА В ТРЯВНА

февруари 18, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

От 11:00 часа в храм „Св. Георги” бе отслужена панихида за Васил Левски – йеродякон Игнатий. Мястото не е случайно – в тази църква Апостолът е пял при някои от идванията си в Трявна.

 

Непосредствено след панихидата цветя пред барелефа на Левски – Поп-Ангеловата къща, поднесоха кметът на Община Трявна Силвия Кръстева и председателят на Общински съвет – Трявна инж. Стефан Петров.

В отбелязването на годишнината от смъртта на Левски се включиха и членове на регионален клон „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“. С почетен салют те почетоха паметта на Апостола.

 

Малко е да се каже, че Васил Левски е най-известната личност в историята на България от средата на 19 век до днес. Той е човек, чийто живот и дейност сме възприели като мяра за народополезност и отдаденост на един идеал. Васил Иванов Кунчев е роден в Карлово на 18 юли 1837 г. Смъртта го застига на 18 февруари 1873 г. През тези 35 години той ще споделя различни страни от битието на българския народ, ще приема или отхвърля житейски  стeреотипи, ще вдъхновява и привлича към новото и опасното. И неизменно ще прави това, към което призовава своите съвременници.

Личността на Васил Левски излъчва едно особено и покоряващо очарование. Това очарование е въздействало на всички, с които е общувал – били те обикновени люде, закоравели хайдути, отчаяни хъшове или дипломатически представители на големи държави. То ляга в основата на личното и общонародно безсмъртие на Левски. Обаянието на Левски е особената призма, която откроява всички останали качества на нечутия (според Христо Ботев) характер на Апостола – издръжливост, смелост, самообладание, решителност. И може би затова първите несмели опити да се споменава Левски в годините непосредствено след Освобождението падат на благодатна почва – нуждата от такива хора в онази епоха.

Днес писаното за Левски е многократно повече от оцелялото, написано от него. Така е с всички легендарни личности – не само в България. Но трябва да познаваме писменото наследство на Левски. Защото тази е възможността да съпреживеем  вълненията и чувствата на човека. И да си дадем сметка за висините, където го издигат легендите. За да почувстваме, че имаме нужда от едното и от другото.

 

СИЛВИЯ КРЪСТЕВА
Кмет на Община Трявна