150-ГОДИШНИНАТА НА „СЛАВЕЙКОВАТА БИБЛИЯ“ БЕ ОТБЕЛЯЗАНА С ФОТОИЗЛОЖБА ПО ВРЕМЕ НА СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ 2022

юни 8, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

150-годишнина от издаването на т.нар. „Славейкова библия“ в Цариград през 1871 год. от Петко Р. Славейков на съвременен български език. 150 години по-късно приносът на дядо Славейков е и повод най-новата документална фотоизложба „Да видят всички по света, че българский народ живее!…“ от колекцията на Национален литературен музей да гостува в Трявна и да бъде представена пред широката публика. Експозицията бе официално открита на 3 юни по време на Национални Славейкови празници 2022 от директора на НЛИ г-н Атанас Капралов, които се провеждат под патронажа на президента на Р България г-н Румен Радев и с финансовата подкрепа на Министерството на култура. Домакин на събитието бе галерия „Гъбенски“ в Трявна към Национален дарителски фонд „13 века България“ в лицето на изпълнителния директор г-жа Слава Иванова и г-жа Мариела Драганова, които за втора поредна година приветстват подобни изложби по време на празниците в града. Кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева уважи откриването на изложбата и благодари на музейните дейци за неслучайния акцент на експозицията, обвързан тематично с Национални славейкови празници и делото на Петко Славейков.

„Искам да изкажа огромната си благодарност на НДФ „13 века България“ за това, че всяка година се включват с изложби в Националните Славейкови празници, което за нас е изключително удоволствие, гордост и сърдечно Ви благодаря! На Вас, г-н Капралов, също може само да се поклоним, да кажем, че сме щастливи, че в Трявна може да се насладим и да научим доста любопитни факти на тази прекрасна изложба. Благодаря Ви, убедена съм, както и г-жа Иванова сподели преди да започнем, че трябва да се изчете всеки един текст и че има толкова много смисъл във всичко, това, което виждаме. Това, че акцентът е „Славейковата библия“ и Петко Р. Славейков на най-новата Ви изложба е изключителна гордост за нас! Благодаря Ви!“ сподели при откриването г-жа Силвия Кръстева и връчи букет и подаръци на двамата директори.

Изпълнителният директор на Национален дарителски фонд „13 века България“ г-жа Слава Иванова подчерта, че изложбата е изключително добре издържана и чудесно се вписва в тематиката на Славейковите празници.

„Всеки един детайл дори и най-малкия, всеки един документ тук е подбран с изключително внимание, с много дълбок промисъл за това какво е съдържанието и какъв е историческия контекст, който този архивен материал дава. Всяка снимка говори и е част от общата експозиция на тази изложба. Макар и бивш музеен служител смятам, че мога да дам изключително добра оценка – Националният литературен музей винаги е работел по най-високите музейни стандарти. Щастлива съм, че и посетителите на гр. Трявна и жителите на гр. Трявна ще могат да видят и моля ви, изчетете тези текстове. Те наистина са уникални. “ призова г-жа Слава Иванова.

Че се върви стъпка по стъпка към създаването на една културна традиция в Трявна с подобни изложби по време на Национални Славейкови празници не отрече и директорът на Националния литературен музей г-н Атанас Капралов. Музейният ръководител благодари на Община Трявна и НДФ „13 века България“ за гостоприемството и представи подробности относно документалната фотоизложба.

„Тя се нарича още „Цариградска библия“ или „Протестантска библия“. Съдържа подбор заснети експонати – изложбата пресъздава възрожденските времена, когато българският стремеж към просвета, благоденствие и свобода се изразяват във всенародното  усилие за духовно обогатяване и издигане на човек. Експозиционните сюжети включват най-различни периоди от развитието на българската културна история – създаването на азбуката от светите братя Кирил и Методий, приемането на светото писание на старобългарският език с общочовешка значимост, съхраняването на българската книжовност през вековете на чуждо владичество, първите емблематични фигури на българското Възраждане в борбата за новобългарска просвета и духовна, и политическа независимост.“ разказа г-н Капралов.

Значимо място в събраните експозиционни материали е отредено за видния възрожденец и книжовник Петко Рачов Славейков – поет и писател, преводач, публицист, автор на над 60 книги, борец за Национална църква, участник в борбите за първа българска институция, министър, издател, вестникар.

„Славейков е една истинска ренесансова и енциклопедична личност. Тематично лицето на изложбата е издаването на Славейковата библия, обединил Стария и Новия завет, този цялостен превод на библията на модерен български език излиза през 1871 година под ръководството на Петко Славейков след дългогодишен съвместен труд с мисионери. Именно това ключово събитие довежда до налагането на източния български говор като основна черта в книжовния български език, има огромно значение за оформянето на ерос и култура. Иван Вазов казва именно за тази книга, че откакто тя се появява споровете за новия българският език приключват. Документалната експозиция ни дава възможност да научим нещо повече за продължителите на Славейковото дело!“

Изложбата „Да видят всички по света, че българский народ живее!…“ ще остане в галерия „Гъбенски“ към НДФ „13 века България“ в Трявна до 15 юли.

Фотограф: Димитър Сотиров