22-ГОДИШНИЯТ МАРТИН ДАНЕВ ИЗВАДИ ЗА ТРЕТИ ПЪТ СВЕТИЯ КРЪСТ ОТ ВОДИТЕ НА РЕКА ТРЕВНЕНСКА

януари 6, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ПЪРВЕНЕЦЪТ БЕ НАГРАДЕН ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА Г-ЖА СИЛВИЯ КРЪСТЕВА С ПОЖЕЛАНИЕ ЗА ЗДРАВЕ И БЛАГОДЕНСТВИЕ 

22-годишният Мартин Данев от Трявна извади за трети път Светия кръст от водите на река Тревненска, днес, на големия християнски празник Богоявление. Младото момче бе първенец сред общо деветимата смелчаци, осмелили се за първа или поредна година да се преборят за спасяването на кръста.

„За четвърта поредна година скачам за спасяването на Светия кръст във водите на река Тревненска, като за трети път успявам пръв да го хвана. Пожелавам си най-вече здраве и се радвам, че българските традиции са живи и се спазват!“ сподели непосредствено след ритуала тазгодишният първенец от Трявна.

Кметът на Община Трявна също поздрави 22-годишния Мартин и му пожела да бъде най-вече здрав и благословен. И тази година, г-жа Силвия Кръстева награди първенеца с парична награда, осигурена от местната власт.

По традиция големият християнски празник Богоявление започна от рано сутринта с празнични литургии във всички храмове на територията на общината. Заедно с десетки миряни, кметът на Община Трявна запали свещичка и се помоли за здраве в църквата „Св. Архангел Михаил“ днес. Местните духовни лица благословиха събралите се хора и и ги поръсиха за здраве. На вярващите бе раздадена и светена вода.

Празникът продължи с литийно шествие от възрожденската православна църква до железния мост в парка зад НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна, където бе извършен богоявленски водосвет и ритуал по спасяването на Светия кръст.

Тазгодишният Йордановден завърши с „Българи юнаци“ от деветимата смелчаци, които огласиха студените води на р. Тревненска пред погледа на десетките събрали се жители и гости на града.

Община Трявна още веднъж честити празника на всички именици днес и им пожелава да бъдат здрави и благословени!