51 ПРОЛЕТНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СМБ СЪБРА ИЗЯВЕНИ МАТЕМАТИЦИ И ИНФОРМАТИЦИ В ТРЯВНА

април 6, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

51 Пролетна конференция на Съюза на математиците в България, чийто домакин е секцията на СМБ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, започна официално вчера във възрожденска Трявна, която тази година приветства изявени академици, професори и преподаватели в областта на математиката и информатиката от цялата страна. Тазгодишният национален форум продължава до 8 април в хотел „Калина Палас“, където ще бъдат представени пленарни доклади, проекти от национално и международно значение, образователни семинари, курсове за учители и др. Подготвени са също юбилейни доклади, с които ще бъдат почетени годишнини на видни български имена, допринесли за развитието на точните науки у нас.

Представителното събитие бе официално открито от председателят на Управителния съвет на Съюза на математиците в България, кметът на Община Трявна, областният управител на Област Габрово, началникът на РУО-Габрово, директорът на Национално издателство за образование и наука „Аз-буки“, професори и пр.

„Изключително се радвам, че мога да открия 51 Пролетна конференция на Съюза на математиците в България и най-накрая да оправдаем думата конференция, предвид пандемията от Covid-19 през последните две години. Въпреки всичко успяхме да съхраним традицията и ще продължавам, така, да се изпълвам с радост, като виждам, че нашият съюз продължава да бъде най-съсловната и най-обединената организация. Последната година, въпреки някои обстоятелства, свързани с пандемията, ние успяхме да отчетем над 1250 членове и 36 отчетени секции!“ сподели член-кореспондентът на СМБ проф. Николай Николов в началото на срещата, след което прочете поздравителния адрес, изпратен до всички учени, от Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Приветствие към всички гости отправи и кметът на Община Трявна, който покани присъстващите да се разходят из китна Трявна и да разгледат богатото културно-историческо наследство на града.

„Искам да Ви кажа, че за мен е изключително удоволствие да Ви посрещнем и да Ви кажем добре дошли в Трявна! Радвам се, че сте избрали именно нашия град да бъде домакин на тази научна конференция! Радвам се, че въпреки ситуацията, в която се намираме през последните две години и дигиталната среда, в която се налага да работите Ви дава един стимул да продължавате напред и да предавате знания на нашите деца! Наистина би било изключително неприятно и нереално, и не виждам кой би се съгласил с това, че светът без математика ще е нещо, което просто ще съществува!“ завърши г-жа Силвия Кръстева.

Че светът не може да съществува без математика сподели и областният управител на Област Габрово. Г-жа Ралица Манолова изчете пред присъстващите част от есе, написано от  деветокласничката Полина Петрова от Русе и допълни, че срещата й с толкова много преподаватели в областта на математиката и информатиката я връщат назад във времето и предизвикват носталгични, но приятни, чувства у нея.

„Математиката е навсякъде около нас..Целият свят е изграден от сложни изчисления, фигури и пропорции, самите ние сме определен брой нервни клетки, мускули, вода, кръв, не съществува танцът без такта, музиката без ноти, часовникът без циферблат, не съществува стихотворение от четири куплета с по шест стиха, дрехите не се шият без кройка и още много други примери. Математиката е много сходна на живота, онези два реда алгебрични задачи, поредица от букви и цифри, чийто отговор е едно просто число. Една дълга загадка, с един толкова прост дори смешен отговор..!“ изчете г-жа Манолова част от споделените върху хартия мисли на младата деветокласничка и завърши с пожелание за вдъхновяваща и ползотворна научна конференция.

По време на официалното откриване на 51 Пролетна конференция на Съюза на математиците в България бяха връчени съвместните награди на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и СМБ на г-жа Ирина Шаркова и г-жа Елеонора Павлова за техния учителски принос в откриването и развитието на млади таланти в областта на математиката и информатиката.

В петък, на 8 парил, предстои посещение в Средно училище „Петко Славейков“ и НГПИ „Тревненска школа“ в Трявна, тъй като неизменен спътник в ежегодните програми на научната конференция на СМБ е Ученическата секция, организирана от Ученическия институт по математика и информатика, и представянето на техните собствени научни разработки.