549 ЛВ. СЪБРА БЛАГОТВОРИТЕЛНИЯ ВЕЛИКДЕНСКИ КОНЦЕРТ В ПОМОЩ НА УКРАИНСКИТЕ ДЕЦА В ТРЯВНА

април 21, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Благотворителният великденски концерт „Тревненци за украинските деца“, който бе организиран от Нарочно читалище „Пенчо Славейков 1871“-Трявна, успя да събере сумата от 549 лв. Събитието се проведе вчера, 20 април, в салона на читалището, а общата кауза в помощ на децата бежанци обедини тревненската общественост. Парите вече са преведени по сметката на УНИЦЕФ България сподели председателят на читалищното настоятелство г-н Илия Сираков, който изказва своята благодарност към екипа си за положените усилия и старание, както и към всички хора, подкрепили благотворителната инициатива.

Според официалните данни на УНИЦЕФ към 30 март 2022 год., вследствие на събитията в Украйна, два милиона деца са били принудени да напуснат родината си и всяко едно от тях се нуждае от закрила, образование, подкрепа и безопасност. Хуманитарната помощ е необходима и към днешна дата, тъй като техният брой не спира да нараства.

„В навечерието сме на един от най-хубавите християнски празници Великден! Това е празникът, който ни кара да се вгледаме в себе си какво добро сме направили и как живеем. На този ден християнският свят отбелязва обновлението на светлите добродетели, като вяра в доброто и любовта, които правят хората по-човечни и по-състрадателни. Нека има светлина, доброта и много любов. Този концерт е за Вас с пожелание за едно хубаво пролетно настроение!“. 

С тези думи бе открит празничният благотворителен концерт от водещия на събитието, а на сцената първи излезе класа по народно пеене с ръководител г-жа Николина Кирилова. Децата изпълниха „Гукала е гугутчица“, „Бегала е Вена“ и „Чужда вужденка“. „Полка“ от Тобис и „Анданте“ от Хумел изпълниха на пиано Никола Дамянов с преподавател г-жа Анелия Захариева и Ненева Папасчикова с преподавател г-жа Виолета Сиракова.

„Малките бърборани“ с преподавател г-жа Мая Рачева зарадваха малки и големи с песента „Детски лудории“, а големите „Бърборани“ се представиха с песента „Музика“. Празничната програма продължи с индивидуални и групови изпълнения на пиано, акордеон и китара.

Под гръмките звуци на фолклорната музика Танцов ансамбъл „Трявна“ и Танцов клуб „Тревненски сокай“ с художествен ръководител г-н Илия Сираков направиха зрелищен спектакъл, с който приповдигнаха още повече настроението на съпричастната публика. „Шопски танц“, „Батут“, „Гюл девойче“ и „Сиртаки“ накараха хората да избухнат в аплодисменти и да станат част от празничната авмосфера.

 

Поздравление за благотворителната кауза и пожелание за светлия християнски празник с надежда да има повече поводи за радост и усмивки отправи зам.-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов от свое име и от името на кмета г-жа Силвия Кръстева и връчи на съставите и техния ръководител красиво направена кошница с цветя в края на концерта.