70 ГОДИНИ БАСКЕТБОЛ В ТРЯВНА! ЮБИЛЕЯТ БЕ ОТБЕЛЯЗАН С ПОЧИТ, ПРИЗНАНИЕ И СПОРТНИ НАДПРЕВАРИ

май 31, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Един от най-развитите, утвърдени и обичани спортове в Трявна несъмнено е баскетбола! И до днес, градът ни се слави с великите постижения, спечелените медали и завоюваните призове от спортистите, тръгнали оттук. Тревненците, чиито имена ще останат завинаги в спортната история. Сред тях са тези на Снежана Михайлова, която е играла в националния отбор по баскетбол и е представяла страната ни на две олимпиади, ветеранът на тревненския баскетбол Цаньо Чалъков, играл в първата подобна среща в града ни през 1952 година и разбира се, най-ярката фигура на баскетболния небосклон – големият Георги Глушков! Единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация (НБА), днес президент на Българската федерация по баскетбол у нас.

Тези и още значими деятели в този спорт, бивши и настоящи състезатели, десетки деца, родители и любители се събраха през изминалата събота в двора на Средно училище „Петко Р. Славейков”, за да отпразнуват 70 години баскетбол в Трявна с провеждането на надпревара между малки и големи! Събитието бе уважено от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която приветства гостите и пожела успех и още много бъдещи постижения на баскетбола в града ни.

„Първо искам да изкажа огромната си благодарност на организаторите за това, че успяха да организират този прекрасен празник по случай 70-годишнината от създаването на баскетбола в Трявна! Искам да благодаря на всички тези хора около мен, които успяха да дойдат, които са били винаги активни през годините да поддържат баскетбола в Трявна жив и всички ние трябва да се гордеем с това – с всички състезатели, които сме имали и имаме! Затова искам да пожелая на децата така, както гледате г-н Глушков до мен, така и Вие да постигнете неговите резултати, за да прославяте Трявна! Бъдете здрави и пожелавам, както се казва на всяко състезание феърплей!” завърши г-жа Кръстева.

Приветствие към всички присъстващи отправи и г-н Георги Глушков, който не скри носталгичните си чувства и подчерта гордостта си, че е родом от Трявна.

„За мен е много вълнуващо да отбележим 70 години баскетбол в Трявна в това училище – повечето сме учили тук и са ни познати до болка всяка трапчинка и кошовете, и абсолютно всичко. Имаме спомени, които ни свързват заедно в баскетбола и извън баскетбола. След като всеки е постигнал своите успехи професиоални и житейски, днес сме се събрали да кажем, че баскетболът в Трявна след толкова години е жив, има клуб, който продължава славните традиции, защото имаме олимпийски медалистки, имаме и други, които са прославили България, има с какво да се похвалим. А това, което виждам днес, тук, пред мен – тези хубави деца, те са бъдещето и се радвам, че са толкова много! Искам да Ви благодаря лично за това, че сте ми помагали и сте ми давали кураж, а пък аз винаги съм се гордеел, че съм от Трявна, това трябва да го знаете! Пожелавам на всички да сме единни, за да може баскетболът в Трявна да пребъде!” сподели председателят на БФБ, след което връчи почетен плакет на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева с призателност и благодарност за развитието на баскетбола у нас.

С почетен плакет за развитието на спорта и подкрепата на младите надежди бе удостоен също председателя на Баскетболен клуб „Зограф”-Трявна г-жа Добринка Манева, която получи и благодарствен адрес от директора на Детска градина „Светлина” г-жа Весислава Александрова. Баскетболната фигура благодари на всички за уважението и изрази своята радост от присъствието на поканените гости.

Отбелязването на 70-годишния юбилей в Трявна продължи с надпревари между най-малките баскетболни състезатели от ДГ „Светлина” и ДГ „Калина”, както и юношите от БК „Зограф”. За своите умения, хъс за развитие и любов към спорта децата бяха наградени с медали и сладки отличия от председателя на Българската федерация по баскетбол у нас г-н Георги Глушков.