АКТУАЛНАТА ЗИМНА ОБСТАНОВКА В ОБЩИНА ТРЯВНА

февруари 6, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Към 9:30 ч.

Снеговалежът продължава. Дебелината на снежната покривка варира от 40 до 60 см във високите населени места. Към момента няма бедстващи хора. Прекъснати пътища също няма. Хората във всички населени места на общината разполагат с продукти от първа необходимост, които се доставят по график. Автобусите на територията на общината се движат по разписание, няма провалени курсове.

Все още без ток са 18 населени места в района на кметство Плачковци, включително и града. В кметство Станчов хан 19 села са без електричество, без ток са също кметство Радевци, кметство Кръстец – 4 села, в кметство Белица – 11 села, кметство Черновръх – 25 села и кметство Престой – 9 населени места. В град Трявна населените места и квартали без ток са 12.

В момента аварийните екипи на „Енерго-Про“ работят по отстраняване на авариите. Има подсилващи екипи, които ще окажат съдействие на наличните такива. От Общината е изпратена верижна техника, която ще почисти на първо време района на Гръбчево, за да се осигури достъп на екипите на „Енерго-Про“ до трафопоста. Друг верижен трактор е изпратен в посока Бъзовец, където отново ще бъде почистен терена до трафопоста, за да се осигури достъп за възстановяване на електрозахранването. Подадена е актуална информация до Областния съвет за сигурност. Обстановката се следи от ангажираните лица и институции.

Подаден е сигнал за закъсал автомобил в село Керените. Изпратен е екип на Районна служба „ПБЗН“, който да окаже съдействие и помощ. Паднало е дърво на пътя в село Белица, който е част от републиканската пътна мрежа. Изпратен е екип на Областно пътно управление – Кантон Трявна.

Продължават да се приемат всички сигнали от граждани и фирми, които освен на националния спешен телефон 112, могат да се подават денонощно на дежурен телефон в Общината – 0677 6 24 94 (дежурни по Общински съвет за сигурност) и в рамките на работното време на телефон 0677 6 24 96 – телефон за информация в Община Трявна. Телефонът на главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ и „Отбранително организационна подготовка“ Михаил Минчев е 0898 645 112. Реагира се възможно най-бързо, затова молим гражданите да се отнасят с необходимото търпение и уважение.

Работи се приоритетно по възстановяване на електрозахранването и почистване на пътната мрежа. Екипите на консорциума, отговорен за почистването на общинската пътна мрежа, продължават своята работа. Снегопочистването се осъществява по график, като приоритетно се почистват централна градска част, високи квартали, приоритетни участъци като болнични заведения, училища, детски градини, автогари, жп гари и спирки, а след това снегопочистващата техника се насочва към кметствата. Работи се с максималния брой налична техника и екипи. Към настоящия момент всички пътища са проходими при зимни условия.

За момента няма да заседава общински оперативен щаб за действие при зимни условия. Създадена е добра организация за работа и всички ангажирани лица и институции работят по отстраняване на възникналите проблеми. Засега бедствено положение на територията на община Трявна няма да се обявява.

 

***
Към 10:30 ч.

По информация на Владимир Яковлев, началник на Мрежови измервателен район – Трявна („Енерго-Про“) електрозахранването в град Плачковци вече е възстановено. Продължава работата по възстановяване на електрозахранването на Късовци, Стойковци, Нейковци, Драгневци, Брежници, Горни Плачковци. Аварийните екипи продължават своята работа. Има насочен екип към Гръбчево, където вече е осигурен достъп до трафопоста. В момента се работи по почистване пътя за Бъзовец, за да могат екипите на „Енерго-Про“ да достигнат до авариралите далекопроводи в района.

 

***
Към 14:30 ч.

Населените места с възстановено електрозахранване в община Трявна са: град Трявна, град Плачковци и района, селата в района на кметство Радевци и кметство Престой. Без ток към момента са кметство Белица и прилежащите села, кметство Кръстец, селата в кметство Черновръх и кметство Станчов хан.

От 16:30 ч. ще заседава общинския оперативен щаб за изпълнение на план за защита при бедствия.