АНАТОЛИ ИЛИЕВ ОТ ТРЯВНА ХВАНА ЗА ТРЕТИ ПЪТ СВЕЩЕНИЯ КРЪСТ НА БОГОЯВЛЕНИЕ

януари 6, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

26-годишният Анатоли Илиев от Трявна хвана за трети път Свещения кръст на днешния голям християнски празник – Богоявление. В ледените води на р. Тревненска, днес, младежът смело се хвърли напред заедно с още осем смелчаци, решили да изпробват късмета си и да се преборят за кръста. Най-бърз сред тях, обаче, беше Анатоли, който пожела най-вече здраве на себе си, своите близки и на всички тревненци!

 

 

 

„Богоявленският кръст го хващам за трети път и това може само да ме радва! Реших да се хвърля във водите за първи път през 2017 година, за да изпробвам себе си, на какво съм способен и най-вече за здраве! Чувството е невероятно и пожелавам на всички да бъдат благословени, честити и здрави през цялата година!“ сподели 26-годишният младеж и добави, че народните поверия са верни и който извади кръста на Йордановден е здрав през цялата година!

Здраве и благоденствие на Анатоли пожелаха също отец Николай, отец Георги и отец Петър, които го поръсиха с китка чемшир и светена вода. Кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева връчи парична награда на първенеца сред младежите и го поздрави за поредния му успех.

„Бъди много здрав, все така уверен в себе си и продължавай в същия дух и занапред! Честит празник!“ пожела на 26-годишния Анатоли кметът на Община Трявна.

Празникът и ритуалът по хвърляне на Свещения кръст от железния мост до парка зад Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна и тази година събра десетки жители и гости на града. Всички, те, бяха поръсени от тримата свещеници за здраве, които извършиха богоявленски водосвет преди хвърлянето на кръста в студените води на р. Тревненска.

За днешния Йордановден, още от ранни зори, бяха отслужени утринни богослужения, празнична света литургия и велик водосвет в трите храма в Трявна – църква „Св. Георги“, църква „Св. Архангел Михаил“ и параклис „Св. Никола“. Заедно с десетки миряни, кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева и зам.-кметът на Община Трявна – г-н Марин Маринов запалиха свещички и се помолиха за здраве и благополучие в църквата „Св. Архангел Михаил“.

„На всички нас, християните, пожелавам да си пожелаем вътре в душите си по-малко страх от това, което се случва с всички нас, всички сме боледували, всички са боледували в миналото и всички ще боледуваме сигурно в бъдещето, защото това са изпитания, които ни карат да станем по-силни, да се обичаме повече вследствие на тези изпитания и да си помагаме още повече!“ се обърна към всички вярващи отец Георги и ги поздрави по повод днешния голям християнски празник, след което миряните си наляха светена вода, която отнесоха в домовете си за здраве.