АНТОНОВДЕН Е! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

януари 17, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес православната църква почита паметта на преподобни Антоний Велики! Празникът е известен още като Антоновден! Честит да е!

Историята разказва, че Антоний Велики бил роден в семейството на заможни и благочестиви родители някъде около 251 год. след Христа в Египет. След навършване на 20-та си годишнина, мъжът раздал своето имущество, завещано от вече починалите му родители и започнал подвижнически живот. Преди да прекара цели 20 години в пълно усамотение в изоставена постройка в пустинята, Антоний живеел в египетска гробница, която била изсечена в скалите.

Междувременно бил надарен с дара на чудотворството и започнал на помага на болни и страдащи хора, но винаги им внушавал за изцелението, което получавали да благодарят единствено на Бога. На преклонната възраст от 104 години, светецът излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и успява да ги победи – тази победа била наречена тържество на християнството. В началото на следващата година – 17 януари 356 год., Антоний Велики напуска този свят и бива погребан на тайна място по негово желание. По-късно мощите му са открити и пренесени във Виена.

Според народните вярвания на Антоновден празнуваме предпазването от болести. На този ден жените не бива да плетат, да предат, да не варят боб и леща, защото „ще разсърдят“ болести като чумата, шарката и „синята пъпка“. Месят се содени питки, които се намазват със сметана и се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана““за белята, за лелята“ да пази от болести. Затова Антоновден е известен още като Лелинден.

След Антоновден празнуваме Атанасовден и тези дни са празник на всички ковачи, железари, ножари и налбанти. Според легендата двама братя близнаци – Антон и Атанас, които били ковачи първи изобретили ковашките клещи.

На днешния Антоновден празнуват всички, носещи имената Антон, Антония, Антоанета, Антонина, Андон, Донко, Дончо, Дочо, Донка, Тони, Тончо, Тотка. Община Трявна поздравя всички именици и им пожелава да бъдат живи и здрави.