АПИ: ТЪРСЯТ СЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РЕМОНТ НА ПЪТЯ ТРЯВНА – ЦАРЕВА ЛИВАДА – ДРЯНОВО

декември 3, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Осъществяването на проекта за ремонт на републиканския път III-609 (Казанлък о.п. Сливен) в участъка от Трявна – Царева ливада – Дряново  е възможно през следващата година!

В писмо до областния управител инж. Ивайло Денчев – и.д. председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ посочва, че през следващата година ще се търсят и разглеждат възможности за възлагане на дейностите за подобряване експлоатационното състояние на участъка и осигуряване на удобно и безопасно пътуване по отсечката.

Община Трявна многократно е сигнализирала АПИ за проблемния участък, за опасността от пътно-транспортни произшествия и належащия ремонт, който трябва да се извърши там, като последният подаден сигнал от общинското ръководство бе преди по-малко от месец.

 

 

От АПИ отбелязват, че третокласният път в този участък е в незадоволително състояние, с улягания на конструкцията от интензивното тежкотоварно движение, дупки и мрежовидни пукнатини, а ограничителните системи са амортизирали.

 

 

През годините в отделни участъци от трасето са извършвани частични ремонтни дейности по програмата за текущо поддържане на АПИ като студено изкърпване на алсфалтовата настилка, оформяне на земни окопи, попълване на банкети, частично изкърпване на критичните участъци от пътя и ландшафтни мероприятия.

През 2020 год. Агенцията възложи изработването на технологични проекти за превантивен ремонт на 16 км. от третокласния път в участъка от Трявна до Дряново, които ще подобрят цялостното състояние на републиканския пътен участък.  Направената количествено-стойностна сметка на дейностите и предварителни прогнозни проучвания сочат, че за да се реализират технологичните проекти ще бъдат необходими над 13 млн. лв. От АПИ подчертават, че не са успели да възложат ремонта на участъка, поради силно ограничения бюджет на Агенцията за 2021 год.