АСОЦИАЦИЯ „ЖЕНИ БЕЗ ОСТЕОПОРОЗА“ ОРГАНИЗИРА ТЕСТОВЕ В ТРЯВНА

юни 11, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Асоциация „Жени без остеопороза“ със съдействието на Община Трявна организира информационна кампания: „Познавате ли признаците на остеопорозата? Определете личния си риск!“. Програмата предвижда раздаване на информационни материали, информационна беседа, тестове за определяне на риска от остеопороза и измерване на костна плътност за жителите на община Трявна. Измерването е на цена 10,00 лв. и се осъществява след предварително записване на телефон: 0884 71 44 39.

Инициативата ще се състои на 23 юни 2020 г. (вторник) в Клуб на хората с увреждания „Явор“, гр. Трявна, ул. «Асеневци» № 1 от 10:00 до 16:00 часа.

Целта на кампаниите е да се определи личният риск от остеопороза, преди настъпване на първата фрактура, а за хората с установена остеопороза – да се предостави информация за подходящо хранене и движение, които са неотменна част от мерките за контрол и профилактика на заболяването.

 

Асоциация “Жени без остеопороза” е пациентска неправителствена организация, създадена през 1998 г., пълноправен член на Международната фондация по остеопороза (IOF) и Международния алианс на пациентските организации (IAPO).

Целите на Асоциацията са свързани с:

  • превръщане в национален здравен приоритет на ранната диагностика и лечение на остеопорозата, за избягване на значимите икономически, социални и емоционални щети, причинени от заболяването, взимане на мерки срещу заболяването преди първата фрактура;
  • повишаване информираността за рисковите фактори и последиците от остеопорозата;
  • осигуряване на ранен достъп до измерване на костната плътност;
  • лобиране за повишаване на реимбурсиране на медикаментите за лечение на остеопорозата.