БАБИНДЕН В ГРАД ПЛАЧКОВЦИ

януари 23, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане. На този ден празнуват и младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. От 21 януари 1951 г. денят е обявен за празник на родилната помощ и на акушерите и гинеколозите.

Бабинден бе отбелязан подобаващо в НЧ „Пробуда 1924“ – град Плачковци. Празникът започна с пресъздаване на обичая, характерен за този ден – „къпане на бабата“. В него участва дългогодишната акушерка Илияна Желязкова, а млада майка изми ръцете й с вода и сапун. Акушерката разпръсна с ръце водни капчици като пожела колкото са капките, толкова здрави дечица да се раждат и растат в Плачковци.

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева поздрави присъстващите като се присъедини към пожеланието на акушерката в Плачковци, а и в цялата община, да се раждат много бебета, които да растат здрави и щастливи. Тя поднесе подаръци от читалищното настоятелство и Община Трявна за всички деца, родени през миналата година и регистрирани по местоживеене в Плачковци.

Кметът на град Плачковци Борислав Борисов също поднесе своя поздрав и подари празнична торта от Кметство Плачковци.

В отбелязването на празника се включиха и деца, които представиха своята програма с весели танци, песни и стихове. Забавна викторина и весели стихотворения, поднесени от бабите допринесоха за празничното настроение на всички присъстващи.

Празникът завърши с почерпка с торта и домашно приготвени пити.