БЪЛГАРСКИ ТАНЦОВ СЪСТАВ ОТ УНГАРИЯ ЩЕ ПРЕДСТАВИ НАРОДНИ ХОРА НА СТАРИННИЯ ПЛОЩАД В ТРЯВНА

август 10, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

За първи път Трявна ще приветства българския танцов състав „Биляна“, който е сред водещите танцови състави на Унгария, неспиращи да изучават, развиват и разпространяват магията на българския фолклор. В момента групата е на лагер у нас и за свой престой гостите са избрали именно възрожденска Трявна.

„Всяка година организираме танцов лагер в България и този път решихме той да е в Трявна. Ще се радваме докато сме тук да изиграем няколко български хора, като по този начин искаме да покажем обичта, уважението и преклонението си пред магията на българския фолклор и това, което Ви прави горди българи! Свързахме се с кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева за съдействие и сме много радостни, че получихме разбиране и подкрепа за провеждане на нашия малък концерт на старинния площад в Трявна!“ споделя Янос Майор, който е основател на групата и междувременно художествен ръководител и хореограф на състава. Негов помощник е българката Диана Добрева от Варна.

Българският танцов състав „Биляна“ е основан през 2003 година в град Карцаг в Унгария. Танцьорите са настоящи и бивши ученици, както и преподаватели от Карцагшката Реформаторска гимназия там. Групата изучава танци от всички фолклорни области на България, като за своята дейност е отличена с престижната награда „Про култура миноритате Хунгарие“, която се дава на изтъкнати дейци, допринасящи за
съхраняването на културата на малцинствата и едновременно обогатяващи културата на Унгария. За последните 19 години съставът е участвал на различни фестивали в България, Гърция, Румъния, Сърбия, Словакия и др.

Фолклорният концерт ще се проведе този четвъртък, 11 август, от 19:00 ч. на площад „Капитан Дядо Никола“ в Трявна. Съставът ще представи четири народни танца, а именно Завило се вито хоро; Пиринско хоро; Тракийски танц и Свищовско хоро. Публиката ще бъде зарадвана и с две поздравителни песни – една на български език и една на унгарски език.

*Община Трявна информира всички граждани, че във връзка с провеждането на предстоящия концерт движението в района на площад „Капитан Дядо Никола“ по ул. „Проф. Пенчо Н. Райков“ до пресечката й с ул. „Пенчо Славейков“ ще бъде затворено за преминаване от 18:30 ч. до 19:30 ч.