Българският скулптор и колекционер Златко Паунов с поредно дарение за Музея за азиатско и африканско изкуство в Трявна

август 25, 2017
Автор: Веселин Михов

image

На 24 август Община Трявна получи от българския скулптор и колекционер Златко Паунов поредното дарение, което по негова воля ще бъде предоставено на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна. Новата колекция, състояща се от картини и предмети Азия и Африка, ще бъде оценена и изложена в Музея за азиатско и африканско изкуство в Трявна.

През 1993 г. Паунов прави своето първо дарение на Музея за азиатско и африканско изкуство в Трявна и не пропуска да подчертае сходствата на различните религии и култури с българските. Благодарение на скулптора, днес в тревненския музей е изложена най-богатата колекция на будистко изкуство в Европа – уникални, автентични предмети и произведения на изкуството от Европа, Азия и Африка.


Новото дарение от Паунов включва статуетки на божества от хиндуистката религия, картини, тибетски и китайски танки, пластики и дърворезби, както и над 500 книги чуждестранна литература, свързана с хиндуистката религия, науката и изкуството. В дарението са включени триножници, палитри, както и гипсови отливки и силиконови калъпи за гипс, които ще бъдат предоставени на тревненското училище по изкуствата.


Златко Иванов Паунов е роден 1939 г. в гр. София. Завършва Художествената академия, специалност скулптура и веднага след дипломирането си емигрира в Италия, след няколко години във Франция и накрая трайно се установява в Ню Йорк. Там купува малка църква, реконструира я и основава в нея собствено художествено училище.

 Грета Господинова-Станева