„БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 5-ТИ ЮНИ В ТРЯВНА

май 26, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Празникът на балканските градове „Балканът пее и разказва“ ще се състои в Трявна на 5-ти юни (събота) на площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков 1871” (срещу сградата на Община Трявна).

 

ПРОГРАМА

 

10:30 – 10:35 часа – Откриване на празника и издигане на знамето му от кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева на площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков 1871” – град Трявна

 

10:40 часа – Начало на празничната програма на площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков 1871” с изпълненията на домакините от община Трявна.

 

10:40 – 14:30 часа – Представяне на програмите на отделните градове по реда на изтегления жребий. Сценичното време за всеки град е 30 минути.

 

14:35 часа – Връчване на грамоти на участниците, закриване на празника и предаване знамето на следващия домакин – град Котел.

 

 

РЕД НА УЧАСТИЕ – след изтеглен жребий през 2020 г.:

  1. Община Трявна – домакин

2. Община Елена

3. Община Гурково

4. Община Твърдица

5. Община Котел

6. Община Дряново

 

„Балканът пее и разказва“ е ежегоден празник на балканските градове Елена, Дряново, Котел, Трявна, Твърдица и Гурково . Провежда се от 1974 година и се превръща в традиция, запазена през годините. Шестте общини си разпределят домакинството на ротационен принцип. Празникът дава възможност да се съхраняват духовните традиции на сдружените градове.  Освен това е знак за доброто сътрудничество между шестте балкански общини – техните ръководства, художествени състави, изпълнители и граждани. За химн на „Балканът пее и разказва“ е избрана песента „Хубава си, моя горо“, която звучи винаги при откриването на събитието.