БЕЗ ПОДВИЖНИ ИЗБИРАТЕЛНИ СЕКЦИИ В ОБЩИНА ТРЯВНА НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ

ноември 1, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Няма да бъдат разкривани подвижни избирателни секции на територията на Община Трявна на предстоящите избори за президент и вицепрезидент и народни представители на 14 ноември. Това стана ясно, след като изтече определения срок за подаване на заявления от лица, поставени под задължителна карантина или затруднения в придвижването на територията на Община Трявна  – 30.10.2021 год. и няма подадено нито едно заявление.

Срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес изтече на същата дата. До 30.10.2021 год. в Община Трявна са обработени 100 бр. заявления на лица, които ще гласуват по настоящ адрес. Документите вече са обработени в базата данни и избирателите ще бъдат вписани в съответните избирателни списъци.

Съгласно чл. 9, ал. 6 от Изборния кодекс, избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги ще бъдат сформирани 48 часа преди началото на изборния ден и при наличието на не по-малко от 10 избиратели. Община Трявна ще предостави допълнително информация следващата седмица дали ще бъдат разкривани подобни избирателни секции.

В условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с Covid-19, изборите за президент и вицепрезидент и народни представители на 14.11.2021 год. ще се произвеждат при спазване на Указания, одобрени от Министъра на Здравеопазването – д-р Стойчо Кацаров и приети с Решение № 830 – ПВР/НС на Централната избирателна комисия.

Ето най-важните от тях:

  • Правилно носене на защитна маска за лице, която трябва да покрива изцяло носа и устата (от основата на носа до брадичката), от всички участници в изборния процес през целия период.
  • Спазване на физическа дистанция от поне 1.5 м. между участниците в изборния процес.
  • Периодична дезинфекция на участниците.
  • Периодична дезинфекция на контактни повърхности и критични точки в избирателната секция.
  • Основна противоепидемична мярка е и провеждането на ваксинация срещу Covid-19, като на лицата, които са ангажирани с организацията и провеждането на избори за народни представители ще им бъде предоставена възможност да се ваксинират доброволно срещу коронавирус.

Предоставяме Ви пълния текст на всички указания и мерки, одобрени от Здравния министър на 06.10.2021 год. за гласуване на предстоящите избори в условия на извънредна епидемична обстановка:

Указания изборен процес