БЛИЗО 1000 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ИДВАТ ЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ УЛТРАМАРАТОН „TRYAVNA ULTRA“2022

юли 13, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

„Трявна Ултра“ 2022! Едно от най-мащабните спортни събития, провеждащи се със съдействието на Община Трявна, включено в спортния общински календар. Доказало своя успех във времето, днес любителското състезание по горско бягане/скороходство из красивите дебри на потайния Балкан отново е тук, за да събере близо 1000 участници от близо и далеч. Седмото поред издание на ултрамаратона, придобил международен статут, започва официално този петък, на 15 юли, от 17:00 ч. с най-дългото заложено трасе от внушителните за изминаване 150 км. Стартът и тази година ще даде кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева от началната точка на тръгване, а именно площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна.

Организатори на събитието са вече познатите на тревненци Красимира Маркович и Николай Колев от Спортен клуб „Ай рън“, с които днес разговаряме повече за идеята, развитието и насладата от провеждането на подобен вид спортно мероприятие. Всичко започнало преди седем години с покана за разходка в китна Трявна от техни познати.

„Преди доста години започнахме да се занимаваме с горски бягания и освен основната ни дейност, която е край Варна, наши познати, които са оттук решиха да ни предложат да се разходим из района, за да видим дали ще ни хареса. Съответно ние направо се влюбихме в него и оттогава решихме да направим едно състезание, което малко по-малко от едно локално първоначално, на национално и стана международно впоследствие. Така, продължаваме да растем и се надяваме да продължаваме да растем!“ споделя Николай Колев, който е и управител на спортния клуб „Ай Рън“.

С приятен вкус от носталгията, седем години по-късно е и Красимира. С усмивка си спомня как направили първото издание на „Трявна Ултра“ от поляната над комплекс „Бръшлян“ в града, което събрало около 160 души. Най-дългото трасе из околностите на тревненския Балкан тогава било 65 км.

„Тази година най-голямата ни дистанция не е вече 141 км, както беше досега, а е 150 км. Ако продължим да мечтаем не се знае докъде ще стигнем. „Трявна Ултра“ 2022 какво да очакваме – 910 участници от може би около 30 държави ще дойдат тук в град Трявна със своите семейства. Около 150 доброволеца, разположени в радиус 150 км не само около Трявна, но и в посока Южна България, около Казанлък, връх Бедек, парк Българка, Боженци, Шипка, Бузлуджа!“ разказва Красимира.

Любителското състезание по скороходство включва още маршрути от 100 км, 76 км, 42 км, 21 км и 3 км свободно бягане по горски и полски пътища по предварително посочени трасета на територията на Община Трявна, Община Габрово, Община Казанлък, СЦДП Габрово, ЮИДП Сливен, ДГС Габрово, ДГС Плачковци, ДГС Казанлък, ДГС Мъглиж, Природен парк Българка и Национален парк-музей Шипка-Бузлуджа.

„Избрали сме такива трасета, за да може именно всички тези феномени да бъдат включени и да бъдат достъпни до максимално повече хора и то от цял свят не само да се ограничаваме до участниците от България.“ допълва още Маркович.

„Всички трасета са обозначени със сигнални ленти и малки указателни табели със стикер, показващ логото на събитието, които са прикрепени към стволовете на дърветата и не указват туристически маршрути. Община Трявна е оказала необходимото съдействие като вече сме почистили трасетата, осигурили сме всичко необходимо откъм техническо оборудване, наличен е допълнителен транспорт при подготовка на мероприятието и за осигуряване на подкрепителни пунктове, имаме и медицинско лице за оказване на първа помощ, така че участниците могат да бъдат спокойни.“ коментира кмета на Община Трявна и изрази своята радост, че за поредна година Трявна е домакин на подобно мащабно спортно събитие, което събира хиляди в този край.

Ултрамаратонът продължава три дни. Веднага след старта на 150 км в петък, се дава старт на следващото по дължина трасе от 100 км, което тръгва от площада пред НЧ „Пенчо Славейков“ в 21:00 ч. Съботният ден започва точно в 06:00 ч. с дистанция на 76 км, а два часа по-късно започват и тези на 42 км и 21 км. Всички участници ще бъдат ескортирани с полицейски автомобил по ул. „Ангел Кънчев“ до напускането им на града.

„Сега след последните две години виждаме един прираст на участниците от близо 30 страни – имаме от САЩ, имаме от Азия, от цяла Европа имаме дори имаме от Африка участници и то професионални атлети, които са решили да се пробват и са видели нашето събитие. Пак казваме, то е любителско и идеята е да популяризираме спорта и движението!“ 

Бягането или бързото ходене ще се извършва на свободен принцип. Освен стартовите си пакети, участниците ще разполагат и с пликове от организаторите за поставяне на отпадъци, които могат да бъдат изхвърляни само на указаните за целта места. По време на ултрамаратона не се разрешава паленето на огън на открито. Гости и граждани на Трявна, които също искат да усетят емоцията на ултрамаратон „Трявна Ултра“ 2022 може да се включат и в градското трасе от 3 км, което започва в 08:30 ч. на 16 юли /събота/.

„Тази дистанция е за всички гости и граждани на град Трявна, непрофесионални любители на спорта, които искат да се пробват, да избягат, да извървят, който както желае дистанция от 3 км, която е съвсем символична. Като цяло събитието и включените в него маршрути се приемат много добре. Имаме познати тук в града, които ги срещаме по улиците, тревненци вече много добре ни познават и чакат с нетърпение този старт, ние за тях също сме предвидили грамота за участие и отличаваме най-бързите сред тях. Има деца, лекоатлети в града и всъщност този момент за тях е много очакван.“ коментира Красимира Маркович.

Официалното награждаване на тазгодишните победители ще се проведе в часовия диапазон от 20:30 ч. до 22:00 ч. в събота вечерта на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна.

„В тази връзка наградите, които нашите партньори осигуряват, ние не ги даваме на първенците, а приоритет ни е да ги раздадем на томбола, на случаен принцип сред всички участници и всички доброволци, защото и тяхната работа не е никак лека и те са много важна част от самото събитие да протече гладко, така че включваме всички да имат възможност да участват и да спечелят награди и те са материални и са доста добри между другото.“ допълват още организаторите.

На финала на нашия разговор с Красимира и Николай се разделяме с една история от 2019 година, която е останала сред хилядите такива от изданията на ултрамаратона през годините. Освен разкриващите се красиви и спиращи дъха гледки, не са изключени и неочаквани срещи с някои диви животни, като например…кафявата мечка. Моментната засечка двамата участници ще помнят до живот, а организаторите успокояват, че екипировката вече включва и звънче, което сигнализира горските обитатели, че някой преминава през техния дом.

Снимки: Община Трявна, „Tryavna Ultra“