БЛИЗО 20 000 ТЕМЕНУЖКИ БЯХА ДАРЕНИ НА ОБЩИНА ТРЯВНА

април 1, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна получи голямо дарение от близо 20 000 теменужки, които бяха доставени в местната администрация през изминалия ден. Безвъзмездният пролетен подарък е осигурен от семейни оранжерии „Зеленко“, намиращи се в село Стамболово, Община Павликени, които отглеждат над 200 000 цветя годишно за залесяване на паркове, градини, балкони и алеи в различни населени места из цялата страна.

Предоставени са, както шарени теменужки, така и едноцветни в бели, жълти, лилави, сини и тъмночервени багри. Цветята са едни от най-красивите, които могат лесно да бъдат отглеждани през цялата година, тъй като не са капризни и допринасят за уюта и естетиката, както в дома, така и в градските пространства, допълват още собствениците на цветните оранжерии в Стамболово. Община Трявна изключително много благодари за направеното дарение и пожелава на цялото семейство да бъде здраво, щастливо и все така успешно в своето начинание.

Голяма част от пролетните теменужки вече са разпределени и посадени в зелените площи и парковите алеи в Централната градска част на Трявна. Зацветяването бе извършено днес от зам.-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов, кметски наместници и служители на общинска администрация, които от рано сутринта запретнаха ръкави и облагородиха цветните лехички пред сградата на Община Трявна, тези около паметника на Пенчо Славейков пред сградата на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в града и в парка пред Районен съд-Трявна. Засадени бяха още цветя по ул. „Крайбрежна“, ул. „Ангел Кънчев“ и в парка на Етнографски комплекс. Разпределените работни екипи щателно изчистиха площите от избуяла растителност и плевели, след което изкорениха изсъхналите стари теменужки и допълниха с нови такива.

Щайги с най-различни цветни теменужки бяха предоставени на Детска градина „Калина“ и Детска градина „Светлина“ в Трявна, дворовете на които вече се красят от техните багри.

Тази сутрин ръкави запретнаха още асистенти и потребители от Социалните услуги в общността към Община Трявна. Под ръководството на директора г-жа Тотка Димитрова трите сформирани бригади засадиха десетки теменужки в зелените площи в Дневните центрове за възрастни хора с увреждания. С много усмивки и пролетно настроение, асистенти и потребители допълнително облагородиха алеите, като ги пребоядисаха и оформиха три малки цветни градинки от автомобилни гуми.

С направеното дарение Община Трявна успя да предостави стотици теменужки на Кметство Плачковци и на всички кметски наместничества, с което ще се допринесе за още по-красивия, цветен и приветлив вид в населените места. В посаждането на цветята се включиха и малките сладури от ДГ „Осми март“ в Плачковци, които с ентусиазъм и интерес зацветяваха двора на детското заведение.

Пролетната премяна по Централните градски части на Трявна и Плачковци продължава и през следващата седмица, когато ще бъдат доставени и 200 бр. теменужки на новооткрития Център за настаняване от семеен тип „Сребърно гнездо“ в кв. Божковци в Трявна.

Теменужки могат да получат и всички граждани, които желаят да посадят от цветята в своите дворове, междублокови пространства или в саксии, които да красят техните домове. Коренчетата могат да бъдат взети от сградата на Община Трявна, като няма ограничение в броя за получаване. Раздаването на теменужките е до изчерпване на останалите количества, като задължително гражданите трябва да върнат пластмасовите саксии/амбалаж/ от теменужките, след тяхното присаждане. Повече информация може да получите на тел. 0894414282 – Юлияна Цанева, специалист „Връзки с обществеността“ при Община Трявна.