Богата културна програма събра множество тревненци и гости на града във втория ден на Славейкови празници 2018

юни 10, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

Състезанието по публична реч на тема “Не е учен, който много знае, а който знае потребното” беше един от акцентите в програмата на Националните Славейкови празници в Трявна на 8 юни. Началото на състезанието бе поставено в 15.00 ч. в Старото школо, а в него взеха участие възпитаниците на клуб „Дебати” към СУ „П.Р.Славейков”, Трявна. През тази година в състезанието по публична реч се включиха седем ученици, всеки от които защитаваше своята лична теза и оспорваше тезата на опонентите си. При изключително равностойна и оспорвана борба за журито не бе никак лесно да излъчи победител в състезанието. След края на дебата заместник-кметът на общината Николина Николова и старши експерт КОСЗ поздравиха всички участници за достойното представяне и ги наградиха с книги.

       

       

Следващото събитие в програмата бе изложбата „Черните хора с белите души” на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Изложбата е разположена в галерия „Казаков”, а непосредствено след нейното откриване посетителите имаха възможност да се насладят на традиционен каракачански танц пред галерията. Изложбата беше открита от кмета на общината Дончо Захариев и директора на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Юлия Нинова.

       

              

                  

       

Експозиция е посветена на една от етническите групи, живеещи на територията на днешните български земи – затворена общност с основен поминък животновъдство и неповторими фолклор, обичаи и говор. Включените в нея културни ценности са автентични и са собственост на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Изложбата показва завивки, постелки, носии, съдове, с които са си служили каракачаните, отразяващи техните бит и култура. Представен е и богат снимков материал. Един от най-редките и ценни експонати в експозицията е женска носия във вишнево червено, която се различава от по-новите носии, изработени предимно в черно. Уникалното облекло е създадено преди 200 години.

      

      

След откриването на изложбата „Черните хора с белите души” жители и гости на Трявна имаха възможност да се потопят в една чудесна комедия с постановката “Женско царство” на театър “Искри и сезони”. Театърът гостува за пореден път на Славейковите празници в града и както винаги представи пред тревненската публика един чудесен сюжет, съчетан с прекрасна актьорска игра.

    

     

    

Вторият ден от Славейковите празници завърши с два концерта на площад “Капитан Дядо Никола”. На тревненска сцена гостува Ансамбълът за стари градски песни песни “Серенада” от побратимения град Виница, Македония. Вечерта завърши с концерт на група Fantastic 4.