БОГАТА КУЛТУРНА ПРОГРАМА ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ 2022

май 5, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Неизменно едно от най-значимите културни събития, които се провеждат в Трявна и се превръщат в лице на туристическата дестинация са Националните Славейкови празници. Тази година, престижното мероприятие, което се провежда под патронажа на президента на Р България, ще се състои в периода от 2 юни до 5 юни включително и ще предостави изключително богата и разнообразна програма на своите гости. От 1968 год. насам празниците се превръщат в един от най-ярките изрази на почит и признателност към делото на Петко и Пенчо Славейкови и тяхното знаменито семейство, което остава завинаги свързано с Трявна.

Националните Славейкови празници ще бъдат официално открити на 2 юни от 18:00 ч. с приветствие от вицепрезидентът на Р България г-жа Илияна Йотова и кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева на площад „Капитан Дядо Никола“ в Трявна. В 19:30 ч. ще започне празничен концерт с участието на фолклорен ансамбъл „Развитие“-Севлиево и камерен хор „Еуфоника“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“-Трявна.

Петъчният ден ще бъде наситен с множество изложби и представяне на книга „Късчета памет“ от г-жа Снежана Алексиева в музей „Старото школо“ в Трявна. По традиция третият празничен ден ще започне с литературно четене на авторски творби на ученици от СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна в двора на музей „Славейкова къща“. И тази година ще бъде проведена традиционната Национална кръгла маса, която ще бъде обвързана с годишнината от рождението на Петко Славейков, както и церемония по награждаване на лауреатите, отличени в Националния конкурс за лирично стихотворение и връчване на авторитетната Славейкова награда. През целия ден съпътстващ фестивал „Лятно театро“ ще забавлява, весели и занимава малки и големи на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна. Вечерта ще завърши с утвърждаващия се вече като неизменна част от програмата за Славейкови празници Ретро бал, както и със Стендъп комеди шоу „Образцов дом“ към съпътстващ фестивал „Лятно театро“ на площад „Капитан Дядо Никола“.

Последният четвърти ден стартира с неделно матине и изложба в галерия „Арм-М“, както и с второто издание на кулинарния празник „Ока брашно-делва сладко“, в който ще се включат служители на общинска администрация, СМРЗИ-Трявна, Социални услуги в общността, СПСУ-Трявна и ученици от ПГТ „Проф. Пенчо Семов“-Габрово. Националните Славейкови празници ще завършат с голям фолклорен концерт на самодейни състави към НЧ „Пенчо Славейков 1871“-Трявна и НЧ „Пробуда-1924“-Плачковци на площад „Капитан Дядо Никола“ в Трявна.