ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА СВЕТВА В ЗЕЛЕНО ТАЗИ ВЕЧЕР

март 16, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Часовниковата кула на площад „Капитан Дядо Никола“ светва в зелено тази вечер.

Трявна се включва в инициатива по покана на ирландския посланик у нас Н. Пр. г-жа Мартина Фийни. Поводът е деня на Св. Патрик, който се отбелязва в Ирландия на 17 март. Част от честванията се изразяват в осветяване на забележителни сгради по целия свят в зелено. Като част от глобалната инициатива, часовниковата кула в Трявна ще бъде осветена в зелено във вечерите на 16 и 17 март.

Зеленият цвят неофициално се приема за характерен за Трявна, заради едно от преданията, свързано с наименованието на града, а именно, че Трявна произхожда от трева, с която е изобилствал нашият район в миналото.

Осветяването на часовниковата кула ще затвърди приятелството между Ирландия и България. Още една причина, поради която Трявна се включва в инициативата, е и побратименият град от сдружение „Дузлаж“, в което градът ни членува – Бъндоран, Ирландия. По този начин още веднъж се подчертава значимостта на партньорските взаимоотношения между европейските градове.

 

Над 450 сгради по целия свят са потвърдили участието си в тазгодишната инициатива. Такива са Колизеумът в Рим, Наклонената кула в Пиза, Ниагарският водопад, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Музеят на кикладското изкуство в Атина и много други. През 2020 г. водопадът Виктория, средновековните стени на Йорк, проектът „Едем“ в Корнуол, нации в Абу Даби, Шато де Болье на брега на Луарата, кулата Атакуле в Анкара и Стадионът Сидзуока в Япония също се присъединиха към инициативата за първи път.

Посолството работи и върху редица други културни инициативи, с които да отбележи седмицата на Деня на Св. Патрик, включително осветяването в зелено на Националния дворец на културата (НДК), Софийския университет, Народния театър, Столична библиотека и Софийската опера и балет.