ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА В ТРЯВНА СВЕТВА В БЯЛО, ЗЕЛЕНО, ЧЕРВЕНО ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

март 2, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

СИМВОЛЪТ НА ТРЯВНА ГРЕЙВА В ЦВЕТОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФЛАГ ТАЗИ ВЕЧЕР 

И тази година, символът на възрожденска Трявна – Часовниковата кула ще грейне в бяло, зелено и червено по случай 3 март и отбелязването на Националния празник на Република България! Емблемата на града ще светне тази вечер, което ще допринесе за още по-патриотичното настроение на жители и гости на града. Припомняме, че инициативата се превърна в традиция за Трявна и се реализира в навечерието на всеки национален празник.

По случай 3 март, по фасадата на сградата на общинска администрация, вече са поставени националното знаме и това на Община Трявна.

Жители и гости на града тържествено ще отбележат 145 години от Освобождението на България с богата програма, която ще започне в 10:00 ч. пред паметния мемориал „Стена на храбростта“ в Плачковци. Празникът ще бъде уважен от кмета на Община Трявна и председателя на Общински съвет Трявна, както и от кмета на Кметство Плачковци. За настроението на присъстващите ще се погрижат възпитаници от ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци, както и самодейците от НЧ „Пробуда-1924“ – гр. Плачковци. Отбелязването на националния празник в балканския град ще премине под почетния караул на членовете от Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“.

145 години свободна България ще бъдат отбелязани и в Трявна, където в 11:15 ч., на площад „Капитан дядо Никола“, празникът ще продължи с издигане на националното знаме от г-жа Силвия Кръстева и слово по случай кръглата годишнина от епичните освободителни боеве. В литературно-музикалната програма ще вземат участие деца и ученици от ДГ „Калина“ – гр. Трявна и ДГ „Светлина“ – гр. Трявна, Су „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, както и Детски танцов състав към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна.

Кулминация на честванията в Трявна ще постави местната театрална трупа към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна, която ще представи откъс от Иван-Вазовата „Епопея на забравените“.

Паметта на поборници и опълченци ще бъде почетена от официални лица и гости с отслужване на панихида в църквата „Св. Архангел Михаил“ и поднасяне на цветя пред паметници и мемориали в града.

С цялата програма може да се запознаете тук: