ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА В ТРЯВНА СВЕТВА В ЗЕЛЕНО ЗА ДЕНЯ НА СВ. ПАТРИК

март 16, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Символът на възрожденска Трявна – Часовниковата кула грейва в зелена светлина тази вечер, като част от глобалната инициатива на Ирландия Global Greening, обединяваща национални и световни забележителности, обекти и емблематични сгради, в чест на Свети Патрик. Припомняме, че градът ни се включва за втора поредна година по покана на Посланика на Ирландия у нас Н. Пр. г-жа Мартина Фийни и по този начин Община Трявна показва, както своето уважение към националния празник на най-зелената страна, така и своята подкрепа към инициативата, която държавата ежегодно провежда.

Часовниковата кула в Трявна ще свети в зелено вечерите на 16 и 17 март, когато е и Деня на Св. Патрик, след 18:30 ч.

„Изключително се радвам, че за втора поредна година Община Трявна се включва в световната инициатива на Р Ирландия и ще озари в зелена светлина своя символ, редом до национални и световноизвестни културно-исторически обекти. За нас е чест, тъй като, както всички знаем, зеленият цвят се приема за характерен и представящ нашата община, поради факта, че е свързан с едно от преданията относно наименованието на Трявна – нейното име произхожда от трева, с която е изобилствал региона ни в миналото и затова имаме афинитет към този цвят!“ сподели кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева и подчерта, че Трявна се включва в световната инициатива и поради друга важна причина – побратименият на възрожденския ни град Бъндоран, който се намира в Ирландия. За основите на доброто партньорство и приятелство между двете страни съдейства Сдружение „Дузлаж“, в което Трявна членува.

Ирландия почита Св. Патрик на 17 март, когато е и техния национален празник, тъй като се вярва, че той е покровителят на страната и закрилникът на всички ирландци по света. Светецът е този, който ги покръстил през V век и който обяснявал на миряните Светата Троица, правдата и богоученията чрез детелината, превърнала се по-късно в символ на страната. Днес традицията повелява на 17 март ирландците да се обличат и да се носят в зелено в чест на своя покровител, а в навечерието на празника стотици сгради по цял свят светват в зелени светлини.

От Посолството на Ирландия в България информират, че тази година в инициативата се включват над 690 национални и световни обекта, по-известните сред които са Колизеума в Рим, Наклонената кула в Пиза, Ниагарския водопад, Операта в Сидни, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Музеят на цикладското изкуство в Атина, както и много други.

В България, на 16 и 17 март, в зелено ще светят общо 15 знакови сгради, културни, образователни и исторически обекти, като тази година за първи път инициативата подкрепят моста в Бургас, Дома на културата Борис Христов в Пловдив, Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, Средновековната крепост Баба Вида във Видин, статуята на Света София и др.