Дарение под формата на портрети на Васил Левски получиха в Деня на Ботев тревненските училища

юни 2, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

Тревненци отбелязаха 142-рата годишнина от саможертвата на поета и революционер Христо Ботев. В официална церемония пред паметника на революционера Ангел Кънчев в Трявна местни жители и гости на града отдадоха почит към Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Стихове, посветени на героите на България, рецитираха децата от ДГ „Светлина“ и СУ „П.Р.Славейков“. Участие в програмата взеха и представители на Регионален клуб „Капитан Дядо Никола“ към НД „Традиция“.

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев напомни за безсмъртния подвиг и делата на Христо Ботев и на всички национални герои, дали живота си в името на Свободата.

„Героите възпитават в нашите деца любов и уважение, християнски ценности и разбира се любов към Майка България. Аз се обръщам към Вас в този ден, за да почетем паметта на нашите герои, на нашите прадеди, за да им кажем, че ние сме тук, за да запазим България и следваме пряко техните следи.“, отбеляза Захариев.

Той връчи на директорите на ОУ „Проф. П. Н. Райков“ и СУ „П.Р.Славейков“ два портрета на Васил Левски – реплики на портрета на Апостола от Ставри Калинов. Портретите са дарение от проф. д-р Иван Гаврилов, който само преди няколко дни направи парично дарение на НГПИ „Тревненска школа“ и дари икони за Музея на иконата и бъдещия параклис, който ще бъде изграден в кв. Светушка. Такива портрети предстои да получат и ОУ „Васил Левски“ в гр. Плачковци, както и детските градини в община Трявна.

„Ние ще изпълним съвсем скоро това, което сме поели като ангажимент и ще изградим стената на храбростта. Имайте предвид, че близо 1000 души от Трявна и Плачковци са дали живота си в името на Майка България.“, допълни кметът на Трявна.

В знак на почит към загиналите за Свободата на България цветя и венци пред паметника на Ангел Кънчев поднесоха кметът и заместник-кметът на Трявна, заместник-областният управител Мария Пенева, директорът на СМРЗИ – Трявна Юлия Нинова, директори на училища, детски градини, деца, ученици и граждани.

            

 

             

       

Точно в 12,00 часа на обяд сирените в цялата страна дадоха знак за едноминутно мълчание в почит на загиналите за Освобождението и независимостта на България.