ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАН БЕЗ ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ В ТРЯВНА

октомври 27, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

На 1 ноември честваме Денят на народните будители! Тогава почитаме паметта на книжовниците, просветителите и борците за Национално Освобождение и прекланяме глави пред тяхното дело и принос за развитието и съхраняването на духовните ни и културни ценности.

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив. 13 години по-късно, през 1922 год., тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски внася предложение 1 ноември да се отбелязва като Ден на народните будители. Предложението му е прието и през 1923 год. цар Борис III издава указ, с който празника започва официално да се чества в цялата страна до 1945 год., когато е отменен. Традицията по неговото отбелязване се възобновява през 1992 год., със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-тото Народно събрание.

Поради усложнената епидемиологична обстановка от Covid-19 в страната, тази година Община Трявна ще отбележи Деня на народните будители без официална церемония. Ще бъдат поднесени само цветя от кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева и председателят на общински съвет – инж. Стефан Петров.

Ето и предвидената програма:

    • 11:00 ч. поднасяне на цветя пред Барелефа на поп Йовчо пред родната му къща в Трявна

 

    • 11.05 ч. поднасяне на цветя пред Барелефа на проф. Пенчо Н. Райков пред Райковата къща

 

    • 11.15 ч. поднасяне на цветя пред Бюстовете на Петко и Пенчо Славейкови в градинката пред СУ „Петко Р. Славейков“ и поднасяне на цветя пред Паметника на Петко Славейков в парка пред Районен съд-Трявна

 

    • 11.25 ч. поднасяне на цветя пред Паметника на Пенчо Славейков пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“

 

    • 11.35 ч. поднасяне на цветя пред Паметника на Ангел Кънчев