Денят на Съединението в Трявна

септември 7, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

На 6 септември тревненци отбелязаха Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия с тържествена програма. Водещ на събитието беше Ирина Димитрова – уредник в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна. Тя поздрави жителите на община Трявна по случай тази паметна дата от българската история.

„Съединението на България не е еднозначен и еднократен акт – това е дълъг, трудно извървян път на нашия български народ, който поема своята съдба в ръцете си, за да покаже на Европа своите етнически национални претенции в Европейския континент, който някога Великите сили поругаха с Берлинския конгрес.

6-ти септември не е само политически акт – това е съзряване на духа, на мисълта, на съзнанието и силата на българина да докаже своето единство, да докаже своята претенция за единна, сплотена и Велика България. Да докаже на европейските сили, че когато един народ има решителност, тогава всички пречки пред него са преодолими.“, акцентира Ирина Димитрова.

Кметът на Трявна Дончо Захариев също приветства местните жител с емблематичния подвиг на българската нация, който отбелязваме на 6 септември, а именно – Съединението. Той припомни факти от българската история, предшестващи този значим за страната ни ден, както и личностите, между които и Петко Славейков, посветили живота и делата си в името на Свободата и Съединението на България.

„Гледайки от настоящето към Съединението, следва да се запитаме:

Достойни ли бяхме ние за нашите прадеди?

Достойно ли застанахме, със самочувствие, за да докажем пред тях правотата на идеята, която са се жертвали да осъществят?

Аз мисля, че не!

Защо разединението битува сред нас? Защо личните интереси стоят над обществените? Защо не успяваме да разберем, че величието на идеята за единение на българския народ – това е да бъдем със сърце и душа заедно в името на една Велика България?“, отбеляза Дончо Захариев.

В празничната програма взеха участие децата от ДГ „Светлина” и ДГ „Калина“. Кметът на Трявна и председателят на Общински съвет, представители на културните институции и граждани поднесоха венци и цветя в памет на загиналите за Свободата и Съединението на България пред паметника на Петко Славейков.

На 6 септември своя празник отбелязват жителите на с. Кисийци и местното читалище „Съединение 1933“. Кметът на община Трявна и тази година гостува на празника и приветства местните жители. Той подари на председателя на читалището Манол Манолов картина на девойка, символизираща „Ралица“ от едноименната поема на Пенчо Славейков.

 

 Грета Господинова-Станева