ДЕТСКО КНИЖНО ПАРТИ В ТРЯВНА ЗАРАДВА МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПО СЛУЧАЙ ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН

септември 20, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Първият учебен ден винаги поставя началото на нови знания, нови срещи и приятелства и куп нови забавления през цялата учебна година. А когато всичко това е събрано на едно място и то непосредствено след 15-ти септември радостта и еуфорията са още по-големи. Именно така премина и организираното от Община Трявна, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и издателство „Атеа“ детско книжно парти на открито в Трявна.

В края на миналата седмица проявата събра на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ в града ученици от I до IV клас и техните преподаватели от СУ „Петко Р. Славейков“ и ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ и им предложи много веселие, танци и игри с образователни награди. Специални гости на събитието бяха детския писател Асен Сираков и издателя Делян Илиев, които с радост отговориха на десетките въпроси на децата.

Разбира се, детското книжно парти започна с приветствие от домакина на събитието зам.-кмета на Община Трявна, който пожела на децата една успешна и забавна нова учебна година и благодари на издателство „Атеа“ за гостуването в китна Трявна.

Своите благодарности и приятни впечатления от Трявна, децата и атмосферата в града не скри и писателят Асен Сираков.

„Много ми е приятно, че съм тук в Трявна сред вас! Много бих се радвал, ако живот и здраве някой от Вас прочете моя книжка дори да не му хареса. Е, ако му хареса ще съм двойно по-щастлив, но мисля, че от това, което съм написал, а аз досега съм написал 9 книжки за деца, мисля, че дори и тези, които имат много придирчив вкус ще има неща, които ще им харесат. Наистина ще им харесат, защото на много други деца досега и това Ви го гарантирам са им интересни, а за мен това е единственото важно нещо. Това не са такива приказки, за които вече имате чувството, че сте ги чели, не това не са такива книги, това са различни книги. И при всички случаи ще са Ви интересни.“ сподели пред събралите се малчугани авторът. Децата с интерес задаваха своите въпроси, на които Асен Сираков подробно отговаряше като им разказа как и защо е започнал да пише детски приказки, как измисля своите истории, от какво се вдъхновява, колко книги има зад гърба си и пр.

Каква е ролята на издателя и доколко важна е тя в процеса на издаване на една книга разказа пред децата и Делян Илиев. В изложените на място детски книжки учениците успяха нагледно да видят, че главна заслуга за цялостната визия на едно четиво има и художника със своите шарени и забавни илюстрации, които чудесно допълват написаното от автора.

 

Викторина с най-различни въпроси раздаде сред най-изявените и познали отговорите много награди и образователни книжки, осигурени от издателство „Атеа“.

 

През цялото време детското книжно парти забавляваше децата с много музика и танци, които изпълниха с веселие площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в Трявна. Всички малчугани бяха зарадвани и със специални награди от издателството – ваучер с отстъпка за закупуване на книга при тях.