ДНЕС Е ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

април 21, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица! Православието свързва този ден с възпоменание на Тайната вечеря на Божия син с апостолите. Тогава Иисус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Вярва се, че пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от учениците му ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат пред хилядите хора.

На Велики четвъртък по традиция рано сутринта се червят великденски яйца. Първото от тях задължително се обагря в червен цвят, с което се прави кръстен знак върху челата на децата в къщата от най-възрастният член на семейството. Заменя се с първото миналогодишно червено яйце, което е престояло цяла година в дома за здраве, щастие и берекет. Второто също се боядисва в червен цвят и се отделя, за да се занесе в църквата в събота вечер, след празничната света литургия.

Заедно с великденските яйца на днешния ден се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове и козунаците. В различните краища на България те носят и различни наименования, като великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Украсяват се най-вече с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Домакините често приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата.

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Така, например, персите вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце, а много народи виждали в него прераждането през пролетта. Още тогава яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството то започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв.

Община Трявна пожелава светли великденски празници! Нека Възкресение Христово Ви донесе здраве, хармония и благополучие на Вас и Вашите семейства!