ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 12 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА ПРОФ. КЪНЧО ЦАНЕВ – ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ТРЯВНА

януари 10, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес, 10 януари, се навършват 12 години от смъртта на проф. Кънчо Цанев – почетен гражданин на гр. Трявна.

Поклон пред светлата му памет!

„Кънчо Цанев е възпитаник на Техникума по дърворезба и вътрешна архитектура – гр.Трявна и Художествената академия в София, специалност „Дърворезба”. Сред многобройните му отличия са Голямата награда за приложни изкуства и награда за принос в българското изкуство на СБХ; орден „Св. Св. Кирил и Методий”, втора степен; орден „1300 години България”; званията „Заслужил” и „Народен” художник. На 1 ноември 2009 година тревненският общински съвет проведе тържествено заседание, на което професорът бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Трявна”.“ припомнят от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна.

В памет на проф. Кънчо Цанев публикуваме записки, събирани във времето от г-н Кольо Дабков – старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ към Община Трявна.

„От 10.01.2011 година проф. Кънчо Цанев не е сред нас. Изминалото време очертава все по-отчетливо дирята, която човекът и творецът Кънчо Цанев остави в съвременната българска дърворезба и дървопластика. Самобитен и оригинален творец,  проф. Цанев неизменно черпеше теми и мотиви от българското художествено наследство. Ала той не копираше родната традиция, а стилово я преобразяваше и вписваше в духа на съвременните схващания за изкуство. Той беше мъдър художник, за когото народното творчество си остана не обект за самоцелни експерименти, а непрестанен извор на вдъхновение и преклонение. Едно от най-ярките достижения на проф. Цанев е, че той успя да възпита у многобройните си ученици същия подход към образците на българската резбарска школа. И като всеки достоен човек, остана далеч от високомерието и самовлюбеността – въпреки многобройните си творчески достижения. Точно обратното – проф. Цанев щедро споделяше богатия си опит, внимателно насърчаваше и дружески съветваше всеки, потърсил помощта му. Един истински авторитет в резбарското изкуство, ала далеч от всякакъв авторитаризъм в областта на изкуството и живота.

Проф. Цанев никога не забрави, че Трявна бе началото на успешния му  творчески път. Част от творческото му наследство се пази в нашия град: дарените творби и проекти за тавани, пана и мебели; резбованите тавани и пана в хотелите „Трявна” и „Панорама”; каменните скулптури на „Моста на занаятите” и на площада пред железопътната гара. Той почиташе своите земляци, в отношенията си с тях бе  добронамерен събеседник с тънко чувство за хумор, себеироничен и великодушен към хорските слабости.“

Поклон пред паметта му!

Снимки: СМРЗИ-Трявна