ДОБРИ НОВИНИ: СЪСТОЯНИЕТО НА ПЪТЯ ТРЯВНА-ГАБРОВО ЩЕ БЪДЕ ПОДОБРЕНО ПРИ ПОДХОДЯЩИ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ

януари 13, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

„Републиканският път III-552, който основно свързва Трявна и Габрово е несъмнено важна връзка между населените места, която в момента поради зимния сезон е спряна за изпълнение, но ще бъде довършена!“ Това заяви Даниел Величков – директор на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ към АПИ по време на проведената, днес, работна среща между вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, ръководствата на Агенция „Пътна инфраструктура“, на Института за пътища и мостове и на държавната фирма „Автомагистрали“.

По време на заседанието, което бе излъчвано на живо в официалната страница на министър Караджов във Фейсбук, бе коментирано развитието на стратегическите инфраструктурни обекти, новата програма за ремонт на пътищата за 2022 г. и бе изготвена реалистична оценка на готовността за работа по инженерните съоръжения, независимо дали има осигурено финансиране за тях или не. За всяка една област бе представена подробна информация за състоянието на републиканската пътна мрежа, основните и текущи ремонти, които се извършват в момента по нея и такива, които предстоят в бъдещ план.

За габровска област, министърът на регионалното развитие и благоустройството подчерта, че работата по реализирането на тунела под Шипка не е спряна, но ще са необходими близо четири години и половина още, в които при получаване на положителна екологична процедура дейностите по обекта ще бъдат завършени.

От получената при него информация, стана ясно, че едни от проблемите, свързани със състоянието на републиканската пътна мрежа в областта, са образувани пукнатини и износена маркировка. Уверението, че последната ще бъде положена при добри метеорологични условия идва и след потвърждението, което кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева получи от директора на Областно пътно управление-Габрово – инж. Деян Георгиев. В личен разговор от ОПУ подчертават, че вече е осигурен финансов ресурс за полагането на необходимата хоризонтална маркировка на пътя и дейностите ще бъдат извършени при подходящи метеорологични условия.

Припомняме, че Община Трявна многократно е сигнализирала във времето компетентните институции за спешната нужда от полагане на нова пътна маркировка между Трявна и Габрово и за осигуряване безопасността на движение на всички участници по този участък, тъй като липсата й е предпоставка за тежки пътнотранспортни произшествия. В края на октомври миналата година от АПИ информираха местната власт, че ремонтът по трасето ще започне след осигуряване на необходимия финансов ресурс и при подходящи метеорологични условия.

На база същия сигнал, изпратен от Община Трявна, в началото на тази седмица Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ препоръчаха на Агенция „Пътна инфраструктура“ проверка на място и предприемане на необходимите действия за осигуряване доброто и безопасно състояние на републиканския път, свързващ Трявна и Габрово.