ДОБРИЯТ ПРИМЕР: ТРЕТОКЛАСНИЦИ ДАРИХА ХРАНА ЗА ЖИВОТНИТЕ ОТ ПРИЮТА „УЛИЧНИ СЪРЦА” В С. ГЛУШКА

юни 20, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

В този материал ще Ви разкажем за поредния добър пример в Община Трявна. Този път той е дело на третокласниците от Средно училище „Петко Р. Славейков”, които завършиха своята учебна година с посещение в приюта за безстопантсвени животни „Улични сърца” в с. Глушка. Поводът – дарение на събрана от тях храна за десетките кучета, които в момента пребивават там и търсят своя нов дом. Инициативата идва след благотворителната коледна кампания на Община Трявна, която тогава събра над 200 кг пакетирана храна, лакомства и играчки за животните, дарени от десетки жители и гости на града.

„След като се включихме с дарение в коледната кампания на Община Трявна в помощ на безстопанствените животни от приюта в с. Глушка, децата изявиха желание да събират по 1 левче до края на учебната година и така да закупим още пакетирана храна, с която да подпомогнем поне малко дейността на фондацията.” споделя класният ръководител на децата г-жа Йонка Ненова.

Чувалите с кучешка храна бяха предадени лично от децата, които заедно със зам-кмета на Община Трявна посетиха приюта „Улични сърца”.  Въпреки изявеното желание да осиновят кученце вкъщи, третокласниците разбраха, че преди всичко отглеждането на животното е отговорност и изисква време и достатъчно добри грижи.

„Голяма част от кучетата, които в момента виждате тук са прибрани от улиците не само на Трявна, но и от селата, както и от територията на Община Дряново. Как се е стигнало дотам, според Вас? От стопаните – когато си вземем кученце ние трябва да носим отговорност за неговото отглеждане, трябва да се грижим за него. Когато грижите се увеличат, защото и животното расте, в един момент човек решава, че това куче вече му е непотребно и го изхвърля навън, което е много, много неправилно, защото поради тази причина кученцата започват да се размножават и след това всички сме недоволни, че има много безстопанствени животни и идета е, че ние трябва да носим по-голяма отговорност за домашните любимци, които имаме!” подчерта зам.-кметът на Община Трявна пред събралите се ученици в приюта.

Благодарност за доброто дело и помощта, която им оказват малчуганите изявиха Ема и Антъни – лицата на фондация „Улични сърца”, както и техния екип от доброволци, които плътно стоят зад тях и им помагат в отглеждането и намирането на бъдещ дом за четириногите приятели. Домакините показаха щателно приюта на учеците, а изненада за всички тях бе факта, че тук няма само спасени от улицата кучета, а напротив има спасени още котки, кокошки, както и едно домашно прасе.

С обещание, че децата отново ще дойдат при любимите си приятели, домакини и гости си казаха довиждане и до нови срещи. Лицата на всички бяха озарени от широки усмивки, а споменът от преживяното всеки отнесе вкъщи – календар със снимки на спасени безстопанствени кучета, превърнали се в част от голямото семейство, наречено „Улични сърца”.