ФОРУМ ЗА КРЕАТИВЕН ТУРИЗЪМ „ТВОРЧЕСТВОТО Е ПЪТЯТ“ В ГАБРОВО

март 9, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

На 2 март в зала „Възраждане“, гр. Габрово се проведе Форум за креативен туризъм на тема „Творчеството е пътят“. Форумът е част от програмата на информационния  тур „Креатив България“, който се организира от Община Габрово в партньорство с общините София, Пловдив, Велико Търново, Троян и Министерство на туризма. Освен представители на общините, туристическия бранш, различни творчески общности и музеи в Габрово, Ловеч, Севлиево, Троян и Трявна, гости на форума бяха туроператори, блогъри и журналисти от единадесет държави, които пишат или работят в сферата на креативния туризъм.  Събитието уважи и заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, който поздрави участниците.

По време на форума бяха споделени много добри практики – нощни кулинарни турове с триколки „тук-тук“ в Тайланд, отваряне на вратите на различни фабрики за туристите, участие в екологични инициативи като възстановяване на коралови рифове, възможности да се превърнеш в DJ за един уикенд или да изрисуваш истинска кола, изработване на маски, участие в духовни ритуали, приключенски сватби в небето или бягане с овце.

Като част от програмата на Форума, на 5 март, Трявна бе посетена от трима чуждестранни представители на туроператорски фирми – Нераша Уонгмаса и Сумитра Мутуранонт от Тайланд и Паола Гутиерес от Колумбия, с цел запознаване с туристическото предлагане в града.

Участие във Форума за креативен туризъм от страна на Община Трявна взеха: Пламен Христов – мл. експерт „Туризъм, икономика, услуги“, Цеца Нинова – специалист „Туризъм и информация“, Боян Грозев  – специалист „Младежки дейности и проекти“ и Вяра Белева – гл. Екскурзовод в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство.