Г-ЖА СИЛВИЯ КРЪСТЕВА: АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕОБХОДИМА

юни 15, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

„Актуализацията на бюджета е изключително необходима само че тук считам, че трябва да се обърне внимание със сигурност на Националното сдружение на общините в България, защото те са запознати с това, от което ние имаме нужда.“ Това заяви кмета на Община Трявна в пряко включване по БНТ тази сутрин. Г-жа Силвия Кръстева подчерта, че положението в общините е изключително трудно и местната власт е тази, която трябва да се справя със създалите се ситуации в момента.

„В крайна сметка положението е такова не само при нас, то е навсякъде в общините и е много трудно. Трябва да се справяме с покачването на електроенергията, горивата и всичко останало, мисля, че това е една изключително трудна ситуация, на която трябва да се обърне внимание, защото както казвате в момента ние трябва да правим ремонт на вече ремонтирана улицата, да, там имаме застраховка по улицата, заявили сме вече щети, включително и на общинското имущество, но е крайно недостатъчно и пак казвам – основното, на което трябва да се разчита и да се обърне внимание е на Националното сдружение на общините. В крайна сметка ние сме хората, които сме до населението и до всички жители на нашите общини.“ коментира кмета на Община Трявна.

Във връзка с липсата на заложени средства в предложения бюджет за компенсации относно поскъпването на електроенергията у нас, г-жа Силвия Кръстева категорично заяви, че икономии от уличното осветление и отопление на детски градини и училища няма да прави.

„Не бих си позволила в един град като нашия, в общината като цяло, която основно разчитаме на туризма да направим така, че да нямаме улично осветление, никой не бива да го позволява също така от моите колеги, защото това е нещо, което първо няма да създаде никакво удобство и второ няма да се спести от него. Нещото, което ме притеснява, че ще възникне като проблем във всички звена в бюджетната сфера – училища, детски градини е с какво ще се издържаме, как ще плащаме тази електроенергия, а за горивата?! Разбира се, не на последно място изключително важно е възнагражденията на общинска администрация.“ сподели още кмета на Община Трявна.

На въпрос дали общинска администрация ще се справи с по-малко служители и какво смята за намаляване на броя на общините, ако предложените реформи станат реалност, г-жа Силвия Кръстева отговори, че оптимизация относно броя на служителите не е необходима и решенията трябва да се обмислят внимателно.

„Мога да дам пример с това дали може да се справим с по-малко служители поне вие сте тук и виждате състоянието на голяма част от града ни, как смятате, че служителите, които са назначени към общината за поддръжка на общинска инфраструктура колко време те трябва да се справят с тази ситуация?! Месеци?! Това е невъзможно, т.е. оптимизация на общинска администрация, смятам, че голяма част от колегите са предприели, но в същото време трябват и специалисти, които да работят.“ сподели тя.

„Що се касае до мандатността, тук, имам лично мнение, с което не искам да ангажирам никой, разбира се в даден момент може би всеки се изчерпва, може би всеки се изхабява и трябва да даде възможност на други хора, но последното, което искам да кажа е за сливането на общините, категорично не бих се съгласила и трябва преди да се тръгне в тази насока да се помисли доста сериозно, защото ние, давам пример с Община Трявна, разбира се, чийто интерес  защитавам, без значение дали съм кмет или не, ще продължавам да отстоявам мнението си, аз не съм съгласна и никога няма да се съглася Община Трявна да стане Кметство на Община Габрово!“ завърши в края на интервюто кмета на Община Трявна.