Г-ЖА СИЛВИЯ КРЪСТЕВА: ПРОДЪЛЖАВАМЕ С ПОЧИСТВАНЕТО И ПОМАГАНЕТО НА ПОСТРАДАЛИТЕ ХОРА СЛЕД НАВОДНЕНИЕТО

август 4, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

На последното заседание на Общински съвет Трявна, кметът на Община Трявна представи актуална информация относно дейностите, които местната власт продължава да извършва след голямото наводнение на 12 юни в Трявна. Г-жа Силвия Кръстева подчерта, че затлачената растителност под мостовите съоръжения в Централната градска част вече е почистена и водата се оттича свободно оттам. Продължава почистването и по дължината на Стоянковско дере, което бе едно от най-засегнатите вследствие на силния и обилен дъжд през месец юни.

„Почистването по Стоянковско дере също продължава и то доста активно – изрязва се растителност, храсти, всъщност наносите, които бяха завлечени, наистина има доста големи поражения. Продължава почистването, включително и вчера е изнасяна растителност по цялото дере. Естествено, че има изключително много работа, но то не е почиствано много дълги години.“ коментира кметът на Община Трявна.

Припомняме, че през изминалата седмица бе сформирана и общинска бригада, която помогна на пострадали граждани по ул. „Украйна“ с почистването на Стояновско дере, върху което са построени имотите им. Извършена бе и дезинфекция срещу разпространение на зарази в наводнени къщи и улици на територията на Община Трявна.

„Непрестанно помагаме на хората в частните имоти, тъй като има възрастни, самотни хора, които не могат да се справят сами. Що се касае до Енчовци и до фирма „Мави“ има още работа и там – имаме само един багер и един камион, включително и с нашите дейности и затова не може да се справим в много кратки срокове, но там ще бъде започнато почистване съвсем скоро. Разговаряли сме и с г-н Борисов, лошото е, че на много места не може да се влезе с техника и трябва да се изнася на ръка, включително и на ул. „Украйна“, отзад по реката, има участъци, които просто трябва всичко на ръка да се носи и трябва да се справим!“ добави още г-жа Силвия Кръстева по време на заседанието на ОбС Трявна.

От представената информация стана ясно, че не са възстановени напълно щетите по ул. „Украйна“, която бе една от най-засегнатите общински инфраструктури в града, както и рекултивираното депо за отпадъци в Трявна, също пострадало от наводнението. Канализационният колектор, който бе частично отнесен от водата, вече е възстановен.

„На ул. „Украйна“ не са възстановени щетите, тъй като чакаме застрахователите да ни отговорят, очакваме да получим информация от тях, след което ще обявим процедура, за да може да се извършат дейностите. Ако не получим никакво финансиране, естествено ще ги възстановим с наши средства, там нямаме избор. За сметището, в момента, се подготвя конструктивно становище от проектантите на самото сметище, за да може да се реши проблема там, след което ще кандидатстваме към Междуведомствената комисия, за да може да се получи финансиране и да се извършат ремонтните дейности.“ заяви кметът на Община Трявна.

Превантивни мерки местната власт ще предприеме и по точката за изграждане на подпорни стени по засегнатото Стояновско дере. И тук, финансиране ще се търси от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

„Ще се опитаме да се вземат и превантивни мерки относно възможността за кандидатстване по раздел 3 към Междуведомствената комисия за изграждане на нови подпорни стени, а именно в частта на Стоянковско дере, така сме коментирали поне на този етап с идеята да се предотвратят евентуални наводнения и засягане от подобни бедствия. Участъкът, който сме измерили с експертите, които идваха, се оказа изключително много, около 700 м, където трябва да се изградят подпорни стени и за жалост финансиране няма как да получим еднократно. Трябва да се започне поетапно, защото финансовия ресурс е изключително голям!“ сподели г-жа Силвия Кръстева.

„Иначе за спешните неотложни дейности – за почистването на деретата и на багерите нямаме още пристигнал финансов ресурс, но очаквам постановлението и да се извършат дейностите. Много е тъжно, че голяма част от собствениците на имотите, които са пострадали не могат да получат финансов ресурс дори и тази помощ, от 375 лв., тъй като изискванията са изключително много и оказват пречка на хората да си получат средствата, колкото и малки да са те. Пак казвам ние помагаме на пострадалите, колкото можем и действаме, защото има хора, които не могат да се справят сами и правим всичко необходимо.!“ завърши кметът на Община Трявна при представянето на актуалната картина месец и половина по-късно след сполетялото града наводнение.

По време на заседанието на Общински съвет Трявна бе заострено вниманието на местната власт и към моста Шаховец, където все още има остатъчни наноси по речното корито и има нужда от допълнително почистване там.

Снимки: Архив, Община Трявна