ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ КАМПАНИЯТА ЗА БЕЗПЛАТНО КОМПОСТИРАНЕ, БРОЙКИТЕ СЕ ИЗЧЕРПАХА СЕДМИЦА ПО-РАНО

юли 8, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Поради големия интерес към обявената от местната власт кампания за безвъзмездно предоставяне на съдове за домашно компостиране, Община Трявна уведомява всички заинтересовани граждани, че бройките вече са изчерпани и кампанията приключва седмица по-рано. Припомняме, че инициативата стартира на 23 юни, а крайният обявен срок за подаване на заявления бе 15 юли.

Условието граждани да получат безплатен компостер бе да бъдат собственици на имота, върху който ще разположат съответно съда, дворното място (незастроената площ) в имота да е не по-малко от 300 кв.м., като в един имот се допуска разполагането на не повече от един компостер.

Раздаването на съдовете за домашно компостиране ще започне по-рано от първоначално обявената дата 18 юли. От сряда, 13 юли, всеки, който е подал заявление ще може да вземе съответно компостера на място от сградата на Община Трявна – ул. „Ангел Кънчев“ №21. Съдовете са с размери 61/61/83 см. и са с вместимост до 300 L.

 

Благодарим за проявения интерес и подчертаваме, че правенето на собствен компост вкъщи носи ползи като:

  • спестени пари – намаляваме необходимостта от закупуването на подобрители за почвата, изкуствени и органични торове;
  • ще изпълним изискванията и целите за ограничаване на количеството депонирани битови биоразградими отпадъци;
  • подпомагаме себе си и нашата околна среда.

„Всеки от нас може лесно да си направи компост – няма разход на електроенергия, няма разход за поддръжка, полезен е както за нас, така и за околната среда. C тeзи ĸoмпocтepи ce oпитвaмe дa пoĸaжeм нa xopaтa, чe ocтaвяйĸи зeлeнaтa мaca и другите биоразградими отпадъци в двopa зa ĸoмпocтиpaнe и използването им cлeд няĸoлĸo мeceцa като компост, щe пoмoгнaт нa вcичĸи за намаляване количеството на кройно депонираните отпадъци и намаляване замърсяването на населените места с растителни отпадъци. Радваме се, че гражданите са наясно с това и не очаквахме такъв голям интерес към кампанията, която обявихме в края на миналия месец.“ коментира г-жа Катрин Дабкова – младши експерт “Опазване на околната среда” при Община Трявна.