ГОТОВ Е НОВИЯТ ЦЕНТЪР ЗА ВОДОЛЕЧЕНИЕ В ТРЕВНЕНСКАТА БОЛНИЦА

декември 15, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Новият център за водолечение в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Теодоси Витанов“ в Трявна е готов и е въведен в експлоатация. Старата, занемарена, визия и лошото състояние на сектора за водолечение, които с дълги години не позволяваха неговото ползване вече са в историята и днес центърът е готов с ново модерно и съвременно оборудване.

Снимки, показващи предишното състояние на обекта:

 

 

 

Припомняме, че проектът за неговото преустройство бе спечелен от Община Трявна, като общият бюджет за цялостното реновиране на сектора е на стойност 100 000 лв., от които 45 000 лв. са отпуснати по Проект „Красива България“ и 55 000 лв. от местната власт.

Центърът за водолечение е ситуиран на ет. 1, блок 2 в отделението по Физиотерапия и рехабилитация в МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ и достъпът до него се осъществява от централния коридор на отделението.

Обособени са съблекални за мъже и жени със самостоятелни душове и санитарни възли, като отделните зони са изцяло реновирани с нови преградни стени от гипсокартон, настилки от фаянс и теракот, облицовки и е извършено боядисване на всички стени в приятен топъл розов нюанс.

Разположена е хидролечебна секция с доставено и монтирано на място джакузи, чийто хидромасажен ефект повлиява благоприятно на заболяванията на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система и укрепва имунната система. Лечение на посттравматични състояния, мускулни и тъканни увреждания, проблеми с кръвната и лимфната циркулация, заболявания на периферната нервна система и др. ще се извършват чрез подводен масаж на цялото тяло или на част от него чрез старата тангенторна вана, която е оставена в сектора. За нуждите на хидролечението се използва питейна вода, която отговаря на санитарно-хигиенните норми, затоплена чрез електрически бойлер.

Обособени са зона за релакс и нова сауна. Температурата в нея е около 50-60 градуса по Целзий с относителна влажност на въздуха 12%. Лечебният ефект на сауната е свързан с подобряване на сърдечно-съдовата дейност, освобождаване на токсини от тялото, намаляване на телесното тегло и пр. Релакс-зоната осигурява на ползвателите възможност за студен душ и суховъздушно охлаждане.

 

Непосредствено до тях е солната стая, която е изградена със средства на болницата. Този вид терапия е начин за подобряване на здравето чрез вдишване и излагане на тялото на сухи аерозоли. От нея се влияят различни заболявания като астма, хронични респираторни болести, пневмонии, бронхити, настинки и вирусни инфекции, алергии, дерматит, псориазис, хронична умора, стрес и др. Чрез модерна технология (халогенератор) се създава терапевтичен микроклимат, който е близък до този в солните пещери. По време на процедурата в стаята се разпрашават фини частици от специална фармацефтична английска каменна сол, а терапията е подходяща, както за възрастни, така и за деца.

 

Ръководството на Община Трявна изказва своята радост и удовлетвореност от своевременното изпълнение на проекта, тъй като Трявна отново има възможност да предоставя процедури с водолечение на жители и гости на града, като използва благотворното и укрепващо здравето действие на водата. Ще предоставим допълнителна информация кога може да бъде използван новия сектор за водолечение в тревненската болница.