ХРАМОВИЯТ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА СВ. ДИМИТЪР В НЕЙКОВЦИ БЕ ОТБЕЛЯЗАН СЪС СВЕТА ЛИТУРГИЯ

октомври 26, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

На днешния голям християнски празник, три църкви в тревненско честват своя храмов празник – църквите „Св. Димитър“ в с. Фъревци, с. Скорците и кв. Нейковци в Плачковци. С голяма радост и вълнение, днес, десетки миряни от Плачковци и района се събраха в старата каменна църква в Нейковци и се помолиха за здраве и благоденствие. Храмът подновява своята дейност преди повече от десет години след инициатива на местни жители, които с общи усилия и средства на дарители от всички краища на страната, успяват да ремонтират старата черква в Нейковци и отново да чуят празничния звън на църковната камбана.

Именно и днешния Димитровден бе отбелязан с празнична света литургия и водосвет за здраве. Отец Людмил пожела на всички да бъдат здрави и благодари най-вече за непримиримите усилия, волята и вярата, които хората са показали през всичките тези години до възстановяването на църквата „Св. Димитър“ в Нейковци.

„Като че ли, когато е трудно и когато е мъчно, тогава е и по-сладко. Нека да се върнем 140 години почти назад, тогава нито е имало дирекции, нито европейски програми, нищо не е имало, хората са си плюли на ръцете и за година, две с доброволни намерения са успели да постигнат този храм и храма в Плачковци, за да може ние сега да ги имаме. И за нас е великата отговорност да ги възстановяваме и да ги съхраняване и сега Слава Богу волята я има, желанието го има, имаме помощта и от страна на властта, общинската и кметската.“ сподели отец Малев и допълни, че когато усилията са обединени, тогава и резултата е налице.

„Всяка година, с всяка измината служба, тези, които присъстват винаги могат да забележат, че има по нещо ново. Нека да се молим на тоя ден на Светия Димитър Чудотвореца, защото понякога нещата стават и с чудо. Да се молим и да продължаваме да вършим това наше дело, защото сме задължени на първо място пред Бога и пред вярата и на следващо място, не по-маловажно, пред паметта на тези, които са успели да го направят и са го поддържали дълги години.“ завърши духовният отец.

На празничната света литургия присъстваха кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева и кмета на Кметство Плачковци – г-н Борислав Борисов. Градоначалникът на Трявна подари на храма рисувана икона с лика на Св. Димитър и пожела днешният празник да донесе здраве на всички миряни, техните близки и семейства.

„Искам да Ви благодаря, че ме поканихте на днешния голям християнски празник. Благодаря ви от сърце и нека да не забравяме, че всички ние сме преди всичко хора. Честит празник, нека Св. Димитър пази този храм, да пази всички Вас, да бъдете все така сплотени и обединени. Пазете се и се обичайте, защото това е най-важното. Остават само близките ни и семействата ни, всичко друго е преходно.“ сподели г-жа Силвия Кръстева.

По инициатива на Драган Момчев от Околиите, църквата „Св. Димитър“ в Нейковци е построена преди 139 години. Тогава, през далечната 1882 година, братята Петко и Никола Димиеви от Околиите успяват да издигнат храма от основи с желанието, волята и помощта на местното население. За първи свещеник е назначен поп Алекса, а храмовият празник се чества на 26 октомври – Димитровден. Дърворезбата, която и до днес може да бъде видяна в храма, е на Цаню Нейков Ковачев от Късовци, а сред иконописците личат имената на Йонко поп Димитров, Иванчо Кънчев, Васил Михалев, Ангел Симеонов и др. В двора на църквата се намира гробницата на опълченеца Йовчо Ненков (1856-1930 год.)

Последните църковни служби в храма са отслужени през 1972 година и четиридесет години по-късно, те, отново са възстановени. На 11 ноември, тази година, ще се състои и дългоочакваната първа венчавка, споделят с вълнение местните жители и допълват, че желаят тук да има още много сватби и кръщенета.