ИВАНОВДЕН Е! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

януари 7, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес, 7 януари, православната църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител – последния старозаветен пророк, кръстителя на Иисус Христос. Наречен е още предтеча, защото вървял преди Христос и подготвял хората за неговото появяване.

Евангелската история разказва, че Йоан Кръстител се родил половин година преди Христос. Неговите родители, свещеника Закария и праведната Елисавета, дълги години се молели да имат рожба и благодарение на вярата молитвите им били чути и на бял свят се появил техния син Йоан. Неговият живот бил аскетичен, далеч от удоволствия, а когато навършил 30 години започнал да проповядва и да кръщава.

Св. Йоан кръщавал във водите на река Йордан онези, които изповядвали греховете си, за да се пречистят. Там, той дал и светото кръщение на Иисус Христос, като свидетелствал за него пред хората, че той е Син Божи, който е слязъл от небето. „Той трябва да расте“ – казвал Йоан, – „пък аз да се смалявам. Който иде отгоре, Той е над всички“.

След като цар Ирод, син на баща си Ирод, се развел с жена си и се оженил за жената на брат му Филип – Иродиада, Св. Йоан му казал: „Не ти прилича да имаш жената на брат си!“ Така, опасявайки се, че хората ще започнат бунт срещу него, цар Ирод решил да затвори в тъмница своя изобличител. Не след дълго издал заповед да бъде убит, а според разказа главата му била поднесена на тепсия на танцьорката Саломе.

Ивановден е един от най-тачените празници в българския календар, а имената Иван и Иванка са на второ място по популярност в страната, съответно при мъжете и при жените. Днес, имен ден празнуват близо 350 хил. българи, носещи имената Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Иво, Калоян, Йоан, Йоана, Йово, Йова, Жана, Ваньо, Ваня и др.

Празникът се нарича още „Женски водици“, когато се къпят всички сгодени моми и булки. В някои райони имениците ритуално се къпят в реката, а който не иска трябва да бъде „откупен“ и да бъде напръскан задължително със студена вода за здраве.

Посветен на младото семейство, днес, младоженците отиват при своите кумове, като носят дарове, хляб, баница, печена кокошка. Празничната трапеза включва още варено жито, фасул, ошав, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Община Трявна поздравява всички носещи имената Иван и Иванка и техните производни и им пожелава да бъдат здрави, благословени и честити през цялата година!