ИЗКОРЕНИХА НОВОЗАСЕТИЯ ИНДИЙСКИ ЛЮЛЯК НА УЛ. „ВЪЗРОЖДЕНСКА“ В ТРЯВНА

октомври 13, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

През изминалото денонощие неизвестни лица изкорениха новозасадения индийски люляк в градинката на ул. „Възрожденска“ в Трявна. Проявата на вандализъм възмути част от тревненци, които веднага подадоха сигнал до кмета на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева.

Деянието е извършено непосредствено след засяването на младото дръвче от служители на Община Трявна по случай вчерашното отбелязване на празника на българската община. Припомняме, че в есенната инициатива се включиха местното ръководство и служители на общинска администрация, които изчистиха изсъхнала храстова растителност и посадиха 60 червени и цикламени рози, 5 розови магнолии и 6 индийски люляка в парковете зад Етнографския комплекс и  Музея на азиатското и африканско изкуство и в градинката на ул. „Възрожденска“ в Трявна.

Индийският люляк е едно от най-красивите и богато цъфтящи малки дръвчета с ефектни и едри розови цветове. Обикновено се поддържа във формата на храст с височина до 3-4 метра и цъфти през август-октомври. Тъй като растежа на този вид дърво е относително бавен и трябва поддръжка за неговото разлистване, експертите от „Опазване на околната среда“ към Община Трявна апелират всички граждани да не изкореняват и да не чупят новозасадените цветя и дръвчета, за да може всички заедно да се грижим за поддържането и развитието на красивия и приветлив вид на нашия град.