ИЗЛОЖБА НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ МУЗЕЙ „ТРЯВНА В СЪБИТИЯ И ЛИЧНОСТИ“

април 8, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

На 08.04.1565 година „по средата на планината… едно място, наречено Тиравна било годно за изграждане на село”. На този ден Трявна е регистрирана в документите на официалната администрация на Султан Сюлейман I Канунни.  Малкото балканско селище се вписва върху картата на българските земи, за да премине през дълъг път на развитие. Да преживее радостите и тъгите на българите и да даде своя принос за културно-просветното развитие на  народа ни.

Днес по повод 456 години от „раждането” на Трявна, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство представя на жителите и гостите на града изложбата „Трявна в събития и личности”.  В нея се акцентира върху годишнини от важни дати в регионалната ни и национална история. Мобилната експозиция е реализирана с финансовата подкрепа на г-жа Даниела Денева, на която музеят изказва своята искрена благодарност.

Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство

 

Мобилната експозиция „Трявна в събития и личности“ се състои от 10 двустранни табла. Те са разположени в градска среда на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“.