ИЗЛОЖБА „СТРОИТЕЛНИТЕ ЗАНАЯТИ НА СТАРА ПЛАНИНА“ ПРЕДСТАВЯТ В СТАРОТО ШКОЛО В ТРЯВНА

май 4, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Какви са били архитектурно-строителните постижения от епохата на Възраждането в района на Габрово, Трявна и Дряново? Какви автентични къщи са запазени и какво разказват местните майстори, съхранили този занаят и до днес? Тези и още интересни факти, експонати и визуалиции представя изложбата „Строителните занаяти на Стара планина“, която ще бъде официално открита днес, 4 май, в Музей „Старото школо“ в Трявна. Експозицията се организира съвместно между Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна, Регионален етнографски музей на открито „Етър“, сдружение „Мещра“, НГПИ „Тревненска школа“ и ИЕФЕМ-БАН.

„Съвместната изложба, която откриваме днес е резултат от проекта „Строителните занаяти на Стара планина“ на сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“, който е съфинансиран от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата от 2018 год. Не случайно първото ни гостуване е тук, тъй като участието на СМРЗИ-Трявна и НГПИ „Тревненска школа“ е директно и индиректно по време на цялото проучване!“ подчертава г-жа Росица Бинева, която е част от екипа на РЕМО „Етър“.

Проектът, чийто резултат е сегашната изложба, проследява материалното и нематериалното архитектурно-строително наследство от епохата на Възраждането в област Габрово. По време на двете теренни проучвания са посетени около 30 габровски, тревненски и дряновски населени места, а в изследванията се включват както специалисти етнографи, архитекти, инженери, така и доброволци, студенти и преподаватели.

„Областта е изключително богата на културно-историческо наследство, което е застрашено от изчезване, вследствие на обезлюдяването на района и редица други фактори. На място успяхме да разговаряме с местни майстори, които са свързани със строителните традиции, собственици на възрожденски къщи и да се докоснем в детайли до тази епоха.“ допълва още г-жа Бинева.

Изложбата включва 13 табла с включени визуализации, дело на Росина Пенчева, 32 бр. събрани експонати като дюлгарски инструменти и други дарени предмети по време на експедицията, както и 3D макет на традиционна къща от с. Горнова могила, чиято история е свързана с РЕМО „Етър“.

„Документирането и популяризирането на традиционните строителни техники и изследването на връзката материално – нематериално културно наследство са важни стъпки в посока съхранение на местната традиционна архитектура. Това е част от процес на създаването на чувство за отговорност, оценяване и уважение към наследството, оставено от предците ни.“  завършват изследователите и канят всички любители на историята и епохата на Възраждането да посетят Музей „Старото школо“ в Трявна и изложбата „Строителните занаяти на Стара планина“. Експозицията ще остане в обекта до края на месец май.