КИРИЛ ПЕТКОВ ПРИСТИГА В ТРЯВНА ЗАРАДИ ОБСТАНОВКАТА СЛЕД ПРОЛИВНИТЕ ДЪЖДОВЕ

юни 13, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Министър-председателят на България г-н Кирил Петков пристига днес в Трявна във връзка със създалата се сложна ситуация, вследствие на проливните дъждове, които се изляха в късния следобед вчера и доведоха до обявяване на бедствено положение в част от територията на общината. Премиерът се очаква да пристигне около обяд за среща с кмета на Община Трявна, с когото заедно ще извършат оглед на най-засегнатите и пострадали участъци и ще обсъдят възможните варианти за подпомагане от страна на държавата.

Припомняме, че силният проливен дъжд започна към 16:30 ч. на 12 юни и за близо два часа наводни десетки частни и административни имоти в населените места на територията на Община Трявна. Излетите 86.8 л/кв. м повишиха нивото на р. Тревненска, която на места излезе от коритото си и наводни пътни участъци, района на ЖП гарата в града, приземни етажи и мазета на къщи, автомобили, предприятия и доведе до пропадане конструкцията на сцената на площад „Капитан Дядо Никола“, разрушение на инфраструктура на завършени ремонтирани обекти, както и на такива, които в момента се ремонтират. Затлачени са дерета, пропаднали са подпорни стени и са образувани свлачища в населените места. Лошото време доведе до кратко прекъсване в електрозахранването в отделни жилищни участъци и до прекъсване на водоснабдяването в с. Дончевци и в кв. Раданци. Приливната вълна отнесе и част от канализационния колектор за отпадъчни води с финансиране по ПУДООС, който все още не е приет в експлоатация.

Предвид създалата се ситуация, по-рано днес, на свикания от кмета на Община Трявна общински кризисен щаб бе решено да бъде обявено бедствено положение в най-засегнатите участъци от наводненията. Изпратен бе и подробен доклад до Министерство на регионалното развитие и благоустройство, Министерски съвет, областна управа на област Габрово, както и до всички компетентни институции.

„Още от вчера екипи на гражданска защита, доброволното формирование към Община Трявна и „Пожарна безопасност и защита на населението“ започнаха работа по отстраняване на щетите. Днес дейностите им по изчистване на наноси и оказване на помощ на хората продължава. Комисия описва щетите в частните имоти, като към момента имаме над 50 засегнати такива.“ коментира кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

Специализирана техника също е разпределена в най-засегнатите участъци в населените места на територията на Община Трявна. Багери и екипи разчистват затлачени водостоци, дерета и пътни участъци.