КИРИЛ ПЕТКОВ ЩЕ ИЗПРАТИ ЕКСПЕРТИ В ТРЯВНА ЗА ОКАЗВАНЕ НА ПОМОЩ СЛЕД НАВОДНЕНИЕТО

юни 14, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Министър-председателят на България ще изпрати експерти от Междуведомствената група за инспекция на ДКК след голямото наводнение в Трявна на 12 юни. Това стана ясно по време на визитата му днес в града, където премиерът се срещна с кмета на Община Трявна и извършиха съвместен оглед на най-засегнатите имоти и участъци, вследствие на проливния дъжд в неделя.

„Първо искам да поздравя хората, че са се справили с най-тежката част от ситуацията сами и с помощта на общината, и на областния управител, но тук се вижда систематичен проблем. Първото нещо, което ще направя е да изпратя мой съветник – инж. Барзов, който е съветник към Министерски съвет в темата бедствия и аварии, за да сме сигурни, че най-целево използваме обществените средства, но и едновременно с това не се забавят с месеци, така че това ще ми е първата реакция! Ще бъде изпратен още тази седмица да огледа заедно с кмета и областния управител в детайли доклада, след това ще се приоритизират най-належащите от по-малко належащите неща и ще видим веднага през комисията за бедствия и аварии как ще могат да се възстановят част от нещата!“ заяви в Трявна министър-председателят на България г-н Кирил Петков.

Премиерът бе посрещнат пред сградата на общинска администрация от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева в присъствието на народния представител от Габрово г-н Богомил Петков, областния управител на област Габрово, зам.-областния управител, председателя на Общински съвет Трявна, зам.-кмета на Община Трявна, директора на Областно пътно управление и началника на РУ Трявна. Официалните лица преминаха заедно през града и посетиха ул. „Украйна“ – една от най-компрометираните улици в Трявна след наводнението, където има десетки наводнени къщи.

Г-жа Силвия Кръстева запозна премиера със ситуацията в момента и подчерта, че местната власт категорично разчита на помощ от държавата и няма средства за разчистване и реконструкция на деретата в града. Кметът на Община Трявна постави и належащия въпрос за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода в града и нуждата от спешни действия в тази посока.

„Изключително много са нещата, които тепърва има да се възстановят. Екипите продължават и към момента разчистването на затлачени дерета, наноси и пътни участъци, но нанесените щети са доста – към момента имаме над 60 жилищни имота, които са пострадали, инфраструктурата на ремонтирани обекти и на такива, които се ремонтират в момента е разрушена, подпорни стени са пропаднали в много от населените места и трябват средства, за да се възстановят отново!“ подчерта кмета на Община Трявна по време на посещението на г-н Кирил Петков в града.

Голям проблем пред местната власт в момента е и компрометирания канализационен колектор за отпадъчни води, който частично бе отнесен от голямата приливна вълна на р. Тревненска в района на ул. „Украйна“. Проектът на стойност над половин милион лева се изпълнява с финансиране по ПУДООС и все още не е въведен в експлоатация. Нанесените щети са за стотици хиляди левове, с които общината не разполага и затова търси помощ от държавата. Кметът на Община Трявна получи уверение от министър-председателя на България, че инж. Владимир Барзов ще извърши оглед на място и ще направи оценка на компрометираните участъци.

Представителите на местната и държавната власт посетиха домовете на пострадали хора, които все още се възстановяват след бедствието, което сполетя Трявна през изминалата неделя.  Премиерът посети и участък от т.нар. Стоянково дере, където силният порой доведе до пропадането на подпорната стена там.

Междувременно днес е възстановено водоподаването в с. Дончевци и в кв. Стояновци в участъка над автобусната спирка, както са отпушени и затлачените канали в различни компрометирани участъци в населените места на територията на Община Трявна.