КМЕТЪТ ДЕНЧО МИНЕВ: ДОКУМЕНТАЛНИЯТ ФИЛМ ЗА ВАКЛУШ ТОЛЕВ ОТВАРЯ СЪЗНАНИЕТО НИ И НИ ОДУХОТВОРЯВА

ноември 27, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Документалният филм за Ваклуш Толев ни отваря съзнанието, пробужда ни и ни одухотворява! Това заяви кметът на Община Трявна г-н Денчо Минев по време на премиерата на филма за духовния учител, който за първи се представи пред тревненска публика. Най-гледаният документален филм на София филм фест за 2023 г. се прожектира през изминалата събота в Многофункционална зала „Дръзновение“ със съдействието на Община Трявна и SOS Детско селище – гр. Трявна и събра десетки жители и гости на града. На място присъства и режисьорът на филма Николай Василев, който бе лично поздравен от кмета на Община Трявна.

„Гледал съм филма за Ваклуш Толев и когато прочетох презентацията в нея имаше информация и за учителя Тео. Още един Ваклуш, още един духовен учител, който виждам лично за себе си на някакво по-високо ниво на съзнание и имаме честта също да ни пробужда. Защото ние сме в ера, в която духовното много по-бързо ни издига и то излиза много по-напред. Това, което ми направи впечатление беше едно твърдение на Ваклуш Толев, а именно: „Няма зло, има нееволюирало добро!“. Няма страдание, има развитие и затова всъщност човек е Бог в развитие, а не е грешник!“, сподели кметът на Община Трявна и подчерта, че случайни неща няма и всичко се случва с причина за по-доброто съществуване на всички нас.

„Вчера бях в командировка в София и на връщане с човека, с когото пътувах ми сподели: „Знаеш ли, че помагах на Николай Василев с материали за учителя Тео на Бъзовец!“. Останах изумен, защото днес имам честта да се запозная с режисьора на двата филма за духовните учители и искам да Ви споделя, че за града ни предстоят да се случат много хубави и добри неща както в инфраструктурен план, така и в социален и в др. сфери от обществения живот! Винаги съм казвал, че разликата между Трявна и Дряново е, че тук има духовност и аз неслучайно съм избрал по този път да тръгна с политиката, защото знам, че житейският път ми дава възможност да променям, да докосвам и да коригирам системата! Защото на мен това ми е силата – да правя дребните промени, които да доведат до видими резултати и да тласкаме напред!“, допълни още г-н Минев.

Своите искрени благодарности за проявеното уважение и възможност „Ваклуш“ да бъде презентиран и в Трявна изказа режисьорът на филма Николай Василев и сподели пред присъстващите как е заснел историята на духовния учител в продължение на 20 години.

За финал кметът на Община Трявна предизвика режисьора да прожектира пред тревненци и гости на града и филма за духовния учител Теодосий Теодосиев – Тео, а в обещание Николай Василев заяви, че местното население може да очаква като подарък и новия документален филм за учениците на Тео, който в момента довършва.