Кметът на Община Трявна беше на официално посещение в Република Полша по случай Националния празник на България 3-ти март

март 7, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

В периода 2-4 март 2018 г. Кметът на Община Трявна – Дончо Захариев беше на официално посещение в Република Полша. Повод за неговата визита бе покана от посолството на Република България във Варшава и Българския културен център по случай Националния празник на България и 140-годишнината от Освобождението на страната ни.

 

На 2 март по време на организирания от българското посолство прием по повод Националния празник на България,  г-н Захариев имаше честта да връчи на Заместник председателя на полския Сейм – г-жа Беата Мазурек  специален подарък от гражданите на Трявна и Плачковци – мемориален щик в знак на почит към полските войни, дали живота си за свободата на нашата родина. Подаръкът беше приет с голяма признателност.

В присъствието на повече от 350 дипломати ТФ „Зорница“ при НЧ „Съединение 1933“ – с. Кисийците, общ. Трявна изнесе прекрасен концерт с богата танцувална програма, която изпълни с незабравими емоции всички гости.

На 3 март в Българското посолство гостува известния оперен певец Калуди Калудов и българската диаспора. ТФ „Зорница“ взе участие и увлече в танци всички присъстващи българи и насълзи техните очи.

Посланик Емил Ялнъзов връчи почетна грамота на ръководителя на ТФ „Зорница“ Христо Стойнов в знак на благодарност за ролята на формацията в отбелязването на тази тържествена дата от българската история сред българската и полската общественост във Варшава.

По-късно г-н Захариев беше гост на българското училище „Дора Габе“ в полската столица, откъдето изявиха желание за съвместна дейност с тревненско училище. Такъв контакт е осъществен с ОУ „П. Н. Райков“.

На връх Националния празник на Република България 3-ти март в побратимения град Жирардов се състоя концерт с участието на ТФ „Зорница“, в който се включиха всички присъстващи в залата.

 

От страна на българската общност на живеещи в Полша бе изразена благодарност към кмета на Община Трявна и ТФ „Зорница“ за запазване и разпространение на българската традиция, дух и патриотизъм и повдигане на авторитета на България в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.