КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ОФИЦИАЛНО ОТКРИ НАЦИОНАЛНИ СЛАВЕЙКОВИ ПРАЗНИЦИ 2022

юни 3, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Четиридневните Национални Славейкови празници официално започнаха в Трявна! Събитието, което е най-значимото в културния календар на Община Трявна, се провежда от 1968 година насам и е под патронажа на президента на Р България г-н Румен Радев. Тази година празниците бяха уважени от вицепрезидента на Р България г-жа Илияна Йотова, която бе официално посрещната, вчера, 2 юни, от кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

На проведената работна среща между кмета на Община Трявна, председателя на Общински съвет Трявна, зам.-кмета на Община Трявна и вицепрезидента на Р България бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на туризма в града след пандемията от Covid-19, как се справя местната власт в момента и пред какви трудности е изправена, както и въпроси, свързани с предстоящата актуализация на бюджета и проектите по новата оперативна програма 2021-2027, чието стартиране се бави. И тъй като Трявна открай време е прочута със своите талантливи майстори, в края на срещата г-жа Силвия Кръстева връчи на г-жа Илияна Йотова красиво изваяна дърворезба и плакет за Националните Славейкови празници 2022, с което й благодари и й пожела да бъде здрава.

 

Своята почит официалните лица отдадоха пред паметниците на Петко и Пенчо Славейкови в града, където поднесоха цветя в знак на признателност. На откриването присъстваха още г-жа Ралица Манолова – областен управител на област Габрово; г-н Ивелин Стоянов – зам.-областен управител на област Габрово; представители на побратимените градове на Трявна от Жижардов, Полша и Бриенц, Швейцария, както и представители на сдружение „Дузлаж“; почетни граждани и съпруги на почетни граждани на Трявна; представители на общини, общински съвети, регионални институции, десетки жители и гости на града.

По традиция празниците започнаха на площад „Капитан Дядо Никола“ с отслужване на водосвет от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий. Кметът на Община Трявна приветства всички гости и официално откри Националните Славейкови празници 2022. В своето слово г-жа Силвия Кръстева подчерта, че и днес въпреки всички изпитания, които наложи времето пред всички нас, тревненци са горди последователи на баща и син Славейкови и тяхното творчество трябва да бъде все така ревностно съхранявано и предавано във времето.

„Днес е по-специален ден! 2-ри юни –денят, в който прекланяме глави пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България! Но и денят, в който започват тазгодишните Национални Славейкови празници! За мен е изключителна чест и привилегия да Ви приветствам и да обявява за официално открити дните на най-значимото културно събитие в нашия град, превърнало се в символ на почит и уважение към делото на баща и син Петко и Пенчо Славейкови!

Започнали през далечната 1968 година, повече от половин век, празниците са израз на нашата последователност, съхранение и гордост от богатството, което са ни завещали Славейкови. Днес те се провеждат под патронажа на Президента на Р България и с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на фирма ЕМКО. Щастлива съм, че, ние, техните съвременници, устояхме на тежки и невиждани изпитания във времето, които не пречупиха духа ни и жаждата за духовно, културно и просветно обогатяване и се радвам, че виждам толкова гости от близо и далеч, които са показател, че продължаваме да вървим в правилната посока.“ заяви г-жа Силвия Кръстева и допълни.

„Нека продължаваме ревностно да го пазим! Нека продължаваме да го предаваме на нашите деца! Нека знаят и помнят своите корени, които завинаги остават свързани с възрожденска Трявна и Славейковото семейство. Така, както то ще остане завинаги свързано с Трявна. И нека не забравяме, че където и отидем ще носим в сърцата си „Хубава си, моя татковино..“ на дядо Славейков и ще бъдем „Неразделни“ с вечната, трайната и истинската любов, описана в стиговете на Пенчо Славейков. Благодарим Ви, за всичко, което сте ни завещали и се прекланяме пред Вас!

Пожелавам успех на Националните Славейкови празници 2022 и Ви пожелавам да бъдете най-вече здрави, духовно и културно извисени. На добър час!“ завърши кметът на Община Трявна.

Вицепрезидентът на Р България г-жа Илияна Йотова подчерта пред жители и гости на града, че историята не е само минало, тя е настояще и бъдеще и няма да прости на своите ругатели.

„Блазе на тия, които могат да покажат раните си за отечеството.“ Това е едно от актуалните и днес послания на Петко Славейков. Днес отново има рани и битки за отстояване на независимост, суверенитет, българска идентичност. Битки, в които не можем с лека ръка да зачеркваме историята заради политическа конюнктура. Историята не е само минало, тя е настояще и бъдеще и няма да прости на своите ругатели. Раните не са само от хладни оръжия. Рани се нанасят и с думи. Казана дума, хвърлен камък, е казал народът. В името на светините Петко и Пенчо Славейкови си даваме обет, че ще внимаваме как използваме българското слово.“ посочи по време на откриването на традиционните Национални славейкови празници г-жа Илияна Йотова.

Държавното лице сподели, че баща и син Славейкови ще светят вечно като свещени кандила в пантеона на българската литература и на българщината и те са създатели на литература, която знае и най-малкият, и най-големият.

„С живота и творчеството си на границата на две епохи те създадоха устоите на българската ценностна система. Всяко камъче в Трявна разказва история. Продължавайте да съхранявате богатото културно-историческо наследство.“, обърна се г-жа Илияна Йотова към жителите на общината и  благодари за всички усилия, които кметът на Община Трявна и екипът й полагат за развитието на Трявна.

Своите поздравления по повод официалното откриване на Национални славейкови празници отправи и областния управител на област Габрово. Празничната програма продължи с изпълнения на камерен хор „Еуфоника“ при НЧ „Петко Славейков 1871“, гр. Трявна и фолклорен ансамбъл „Развитие“ – Севлиево. Кметът на Община Трявна благодари на всички за чудесното представяне и им връчи красиви кошници с цветя и подаръци с пожелание за много здраве и бъдещи успехи!