КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ОФИЦИАЛНО ОТКРИ НОВИТЕ ПОДЗЕМНИ КОНТЕЙНЕРИ В ТРЯВНА

януари 20, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева официално откри новите подземни контейнери за разделно събиране на битови отпадъци в Трявна. Събитието се проведе на ул. „Ангел Кънчев“ до църквата „Св. Георги“ в града, където е разположена една от общо шестте площадки с изградени модерни инсталации за подземно събиране на отпадъци. На официалното откриване присъстваха, както местното ръководство и представители на общинска администрация, така и десетки граждани, които с радост се включиха в съпътстващата кампания за разделно събиране на битови отпадъци.

Радвам се, че виждам толкова хора и се надявам за в бъдеще, така, добре да организираме нашето сметосъбиране и сметоизвозване! Всички ние трябва да започнем да събираме разделно, да ценим това, което имаме и разбира се, в бъдеще, също така да бъдат изградени още инсталации, за да може да бъде по-чист нашия град. Благодаря от сърце за усилията на всички – на фирмата „Еко Глобул“, на голяма част от общинска администрация, които дълго време се бореха за осъществяването на този проект и също така на „Ди Ивент“ и „Кредо 3М“, които ще имат удоволствието да ни представят как всъщност функционират контейнерите!“ сподели кметът на Община Трявна и отправи апел към всички граждани да бъдат по-отговорни в разделното събиране на отпадъци, да използват по предназначение инсталираните съдове и да бъдат добрия пример за подражание.

На територията на Община Трявна са изградени общо шест площадки с подземни контейнери – пет в гр. Трявна и една в гр. Плачковци по проект „По-чиста Трявна – разделно събиране в невидими контейнери“, който се финансира от Европейски фонд за регионално развитие по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” и е на стойност 390 933 лв., от които 58 639, 95 лв. са национално съфинансирани от държавния бюджет на Република България. Разположени са на възлови точки в Централните градски части и жилищните квартали в двете населени места, като са съобразени с потока от ползватели и са един нов модерен начин за разделно събиране на отпадъци.

На всяка площадка има по 4 отделни контейнера за разделно събиране на основните групи битов отпадък – хартия, пластмаса и метал; стъкло; битов отпадък и биоразградим отпадък. По време на откриването всички присъстващи бяха подробно запознати какви точно отпадъци могат да изхвърлят във всеки един от съдовете и какви съответно не могат. А именно:

  • В жълтия контейнер могат да се изхвърлят всички кашони, хартиени опаковки, полиетиленови торбички, чували, кутии от прясно мляко и напитки, туби, пластмасови бутилки, козметични и санитарни продукти, алуминиеви кенове, кутии от консерви и пр. Не е предназначен за мръсни хартии и кашони, блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества.
  • В зеления контейнер могат да се изхвърлят всички стъклени бутилки, буркани без керамични и порцеланови съдове и електрически крушки. Препоръчва се стъклените, пластмасовите и металните опаковки да бъдат изчистени преди да бъдат оставени за рециклиране.
  • В кафявия контейнер могат да се изхвърлят всички био отпадъци като хляб, хлебни изделия, листа, трева, клони, утайки от кафе и чай, плодове и зеленчуци, костилки и черупки. Не трябва да се изхвърля пепел, почва и пясък.
  • В синия контейнер могат да се изхвърлят всички смесени битови отпадъци, които не сме успели да разпределим в останалите три за разделно събиране. 

Гражданите бяха приканени да се включат в организирана на място игра и да напишат на дъска дали са запомнили ползите от рециклирането на битови отпадъци за околната среда и населението, като например, че всеки един тон рециклирана хартия спасява 13 дървета или че 19 700 рециклирани алуминиеви кутии са достатъчни за направата на един автомобил. Не закъсняха и първите правилно изхвърлени отпадъци в подземните контейнери, които присъстващите донесоха на място.

Тъй като всяка инсталация се състои от наземна и подземна част,  бе демонстрирано и как точно работят невидимите контейнери. Служители към отдел „Чистота“ на Община Трявна детайлно показаха, че обслужването на съдовете се осъществява чрез хидравлична система, с помощта на която подземните съдове излизат на повърхността и се изхвърлят съответно в сметосъбиращия камион.

По повод официалното откриване на новите подземни контейнери в Община Трявна, в началото на тази седмица се проведе и информационно-игрова кампания за разделно събиране на битови отпадъци във всички детски градини и училища на територията на общината. На всички граждани, проявили интерес към събитието, днес, бяха раздадени информационни материали и сладки за здраве, логото на които, разбира се, бе зеления знак на рециклирането.